RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO ODETE POD NOŽ: Istraživanja otkrila BOLEST direktno prouzrokovanu SILIKONIMA

Nije nam strano da zbog lepote žene idu pod nož. Poseta plastičnom hirurgu više nije tabu, a broj dama koje se podvrgavaju estetskoj operaciji uvećanja grudi je sve veći.

Grudi Žena Seks
Pixabay.com

Ono što je jako važno jeste da te žene moraju da budu upoznate i upozorene na opasnost od bolesti koju mogu da izazovu silikoni.

Prema Britanskoj asocijaciji plastičnih hirurga, bolest implanta koristi se kod pacijenata koji imaju implante u grudima i opisuju niz simptoma koje oni direktno povezuju sa silikonskim implantima.

Simptomi uključuju umor, otežano razmišljanje, bol u zglobovima, simptome povezane sa imunim sistemom i poremećaj spavanja. Ipak, ova bolest nije još uvek priznata kao medicinska dijagnoza i ne postoje kriterijumi za dijagnozu kao ni protokol za njeno otkrivanje. Naučnici pozivaju da se sprovedu još neka istraživanja o ovoj bolesti, ali i da dame koje odluče da se podvrgnu ovoj operaciji budu upoznate sa opasnostima koje nosi.

Moji pacijenti koji se boje ove bolesti svesni su da je ona i te kako stvarna i ja nemam razloga da sumnjam u njih. Meni kao lekaru to još uvek nema neki naučni smisao. Bolest implatna nije nešto o čemu mi stalno pričamo, ali zajednica plastičnih hirurga poput naše počela je da širi svest o tome da je bolest prisutna i još uvek nepoznata. Za sada je nemoguće dati kompletnu informaciju pacijentima – rekla je Navin Kaval sekretar Internacionalnog društva plastičnih hirurga.

Za period od 2014. do 2019. godine prijavljeno je 1.586 slučaja ove bolesti, ali postoji inicijativa da se o ovoj bolesti više govori i da se ona bolje istraži jer je najveća briga lekara bezbednost pacijenta, piše Independent.

Naomi Makartur, 28-godišnja fitnes instruktorka ugradila je implante u grudi 2014. godine i za par nedelja počela da oseća stravične simptome.

Sećam se užasnog bola u stomaku i umora koji je bio toliko iscrpljujući kao da sam pretrčala maraton, a ja ništa nisam mogla da radim. Čak mi je i pisanje olovkom bilo previše naporno – rekla je ona.

Pored ovih simptoma, ona je patila i od opadanja kose, alergije i osipa. Iako joj je rečeno da njeno stanje nema nikakve veze sa ugradnjom implanta u grudima, ona je potražila pomoć žena koje su prošle kroz iste muke i koje su isto kao i ona sumnjale da je operacija uzrok. Prošle godine se podvrgla operaciji uklanjanja implanta i vrlo brzo su simptomi nestali. Više od 50 odsto žena koje su patile od ovih simptoma izjavile su da su se simptomi povukli odmah nakon operacije uklanjanja implanta.

Pacijentkinjama se savetuje da se pre operacije ugradnje silikona raspitaju koju vrstu implanta lekar koristi i kakvo je njihovo poreklo. Mnogi proizvodi koji su se godinama koristili poslednjih godina izbacuju se iz upotrebe zbog sumnje da njihovi proizvodi izazivaju rak ili neko drugo oboljenje.