REAGUJTE NA VREME: Ako mnogo vremena provodite sedeći i imate ove simptome, trk kod lekara

Budući da se broj "sedećih" profesija sve više povećava, stručnjaci upozoravaju da reagujete pre nego što primetite neke od navedenih tegoba.

leđa
pixabay

Prema poslednjim istraživanjima, svako od nas u proseku provede oko 7,7 sati dnevno u sedećem položaju. Svakodnevno sedenje ima mnogobrojne negativne posledice na telo, dok je fizička neaktivnost četvrti najčešći uzrok smrtnosti u svetu.

Budući da se broj “sedećih” profesija sve više povećava, stručnjaci upozoravaju da reagujete pre nego što primetite neke od navedenih tegoba.

Donji deo leđa

Pogrbljeno sedenje za stolom u početku može da izazove manje bolove u leđima, koji se s vremenom pogoršavaju. Loše držanje dovodi do stezanja kičmenih diskova, što može da izazove trajne probleme. Ono što možete da učinite kako biste ispravili leđa jeste da obavezno koristite tastaturu koja je fizički odvojena od kompjutera, kako se ne biste nadvijali nad njom. Tastaturu primaknite sebi, tako da vam laktovi stoje blizu tela, dok su zglobovi ispruženi.

Vrat

Sedenje ispred kompjutera je naporno za kičmu, jer držanje glave pod uglom od 30 stepeni zahteva od tri do četiri puta više naprezanja mišića nego kada je držite pod uglom od 90 stepeni, kažu stručnjaci. Zbog tog je potrebno pozicionirati monitor kompjutera tako da vam je sredina ekrana u nivou sa bradom, zbog čega će vaš vrat biti u neutralnoj poziciji. Ako ne možete da pomerite monitor, postavite ga na postolje kako ne biste morali da spuštate glavu.

Noge

Kada noge ne mogu da se ispruže ili pomeraju, mišići nogu s vremenom počinju da bole. Taj bol je na početku slabiji, ali s vremenom postaje sve jači. Zbog toga treba pomeriti stolicu tako da vam je udobnije nogama. Kada sedite, stopala treba da vam budu ravna sa podom, a kolena savijena i malo iznad ravni kukova.