REČ DERMATOLOGA: Osam skupih proizvoda koji su ČISTO BACANJE PARA

Uštedite nešto i odlučite da više nećete kupovati preparate koji, u stvari, ne čine puno za vaš dobar izgled.

Lice devojke
Foter/ zubrow / photo on flickr

Više nego ikad znamo koliko je važno da se ne troši previše, pa je pametno razmišljati i da li kupujete proizvode kojima nećete postići ono što ste zamislili.

Predstavljamo vam osam proizvoda koje ovog leta ne morate da kupujete.

1. Skupa sredstva za čišćenje lica

Sredstvo za čišćenje na koži ostaje veoma kratko, tek da se očiste ostaci šminke i ostalih nečistoća i to je bukvalno sve što se od njega traži – da dobro čisti prljavštinu. Dermatolog, dr Kristin Čoi Kim iz Santa Monike smatra da postoji bolja stvar u koju treba uložiti, a to je četkica za čišćenje. Potražite jeftiniju varijantu koja nežno vibrira, kako biste kožu u potpunosti očistili.

2. Moderni proizvodi za sprečavanje starenja kože

Otrov zmije ili nešto slično može da zvuči privlačno, pa čak i da ima neke dobrobiti, ali ništa od toga nema naučne dokaze na svojoj strani, navodi dr Kim.

3. Skupe zaštitne kreme

Najbolja krema je ona koju ćete koristiti, a ako kupujete na osnovu izgleda pakovanja ili mirisa, ne činite to više i zapamtite da ne morate da trošite puno novca da biste zaštitili lice od sunca.

“Skupa ambalaža ne znači bolji proizvod” ističe dr Kim.

4. Kreme protiv celulita

Jasno je da je dolaskom leta primarna stvar izgledati što bolje u kratkim haljinicama, pa većini žena nije teško niti žao da potroše velike količine novca za kreme protiv celulita.

“Celulit je kompleksan problem koji neće rešiti niti jedna krema, pa savetujem da ne uzimate najskuplje proizvode s police”, savetuje dr Kim i dodaje da neke kreme mogu privremeno da kožu učine glatkom, ako sadrže kofein, a pomažu i pri izlučivanju vode, što i je jedan od glavnih problema celulita.

Ono što možete da učinite jeste da pazite na ishranu i da vežbate.

5. Kreme protiv strija

I njih zaobiđite u širokom luku jer da deluju ne bi niko imao strije. Jedini izuzetak je retinol za koji je dokazano da nakon 6 meseci korišćenja može da poboljša izgled strija. Uz to, možete da porazgovarate s dermatologom o laserskim zahvatima, a neki od njih mogu da stimulišu proizvodnju kolagena i tako umanje vidljivo crvenilo.

6. Proizvodi za sužavanje pora

Mnogi proizvođači nisu potpuno iskreni kada nude svoju pomoć za vaše pore tj. proizvodi na bazi silikona mogu da pomognu tako da će samo kratko one biti manje vidljive, ali ništa ne obećava da će one potpuno nestati. Dr Kim napominje da su pore određene genetikom i ništa ne može trajno da ih ukloni.

7. Preparati iz salona

Ne postoji neka fundamentalna razlika prilikom korišćenja tehnologije i sastojaka za proizvode koje možete da kupite u salonima, pojašnjava hemičar Rendi Šuler.

8. Kreme s visokim zaštitnim faktorom

Ako verujete da će faktor 100 duplo jače blokirati UV zrake, niste jedini. Jedan od najvećih mitova vezanih za zaštitu od sunca je da će visoki faktor bolje štititi, a oni ustvari pružaju samo malo bolju zaštitu.

Stvarnost je ova: Faktor 15 blokira 93 posto, onaj od 30 – 95 posto, a onaj od 50 do 97 posto. Bez obzira na ove male razlike, ljudi i dalje kupuju kremu na kojoj piše najveća brojka. No, tu je i još jedan izuzetak, a to je da osobe koje se mažu faktorom 50 ostaju na suncu mnogo duže od onih koji se mažu faktorom 15 jer imaju veći osećaj sigurnosti, piše ordinacija.hr.loading...