RECEPT: Rešite se dosadnog štucanja brzo i lako na prirodan način

Do štucanja, inače, dolazi zbog blokade dijafragme prilikom udisaja, kada koren jezika zatvori dušnik izazivajući stvaranje prepoznatljivog zvuka 'hik'.

Štucanje se najčešće javlja zbog preteranog ili prebrzog unošenja hrane ili gaziranih pića koja brzo nadimaju želudac i stimulišu dijafragmu. Nagla promena temperature i emotivni stres takođe mogu da izazovu štucanje. Do štucanja, inače, dolazi zbog blokade dijafragme prilikom udisaja, kada koren jezika zatvori dušnik izazivajući stvaranje prepoznatljivog zvuka „hik”, piše „aura.ba”.

Postoje mnogi, više ili manje efikasni načini da se štucanje prekine, a najčešće se primenjuju sledeći:
1. Progujte malo usitnjenog leda

2. Uzmite kašičicu sirćeta ili limunovog soka

3. Nagnite gornji deo tela napred, zatim zapušite uši i popijte vodu

4. Duboko dišite

5. Pritisnite prednju i zadnju stranu domalog prsta dok ne osetite bol

6. Sedite, savijte kolena i što je više moguće primaknite ih grudima

7. Brzo dišite (kao kada ste zadihani)

8. Pojedite kašičicu šećera

9. Žvaćite koren đumbira

10. Inhalirajte se

11. Zadržite dah 30 sekundi i popijte gutljaj vode u savijenom položaju (kao da želite da dodirnete stopala), zatim se ispravite i progutajte vodu

12. Zapušite nos i brzo popijte 10 gutljaja vode

13. Duboko uzdahnite i zadržite dah što duže

14. Nadražite nos perom da biste kinuli

15. Zapušite uši i zadržite dah nekoliko trenutaka

16. Žvaćite tvrdi hleb

Rekord u štucanju

Čarls Ozbourn, američki uzgajivač svinja, neprikosnoveni je rekorder u štucanju: on je neprekidno štucao 69 godina i 5 meseci! Kako piše u Ginisovoj knjizi rekorda, Ozboun, rođen 1894. godine počeo je da štuca od 1922. u intervalu od jedne i po sekunde (što je uobičajeni ritam štucanja) i tako nastavio do februara 1990. godine. Umro je godinu dana kasnije.