RECEPT ZA MIRAN SAN: Ako vas muči nesanica izbegavajte ove namirnice

Mnogo toga bismo uradili za miran i kvalitetan san. Od isprobavanja suplemenata sa melatoninom, do stvaranja mirne atmosfere uz pomoć ulja lavande, ne postoji način koji nije isproban radi dobrog spavanja posle kojeg se možemo osećati preporođeno.

Spavanje
pixabay.com

Iako znamo da kofein i obilni, jaki obroci mogu uticati na naše uspavljivanje i učiniti da postanemo “noćne ptice”, na tu listu morate dodati još nekoliko namirnica za koje niste znali da mogu da utiču na spavanje. U nastavku ćemo vam otkriti o kojim namirnicama je reč i objasniti zašto nam baš one ne daju da spavamo kako treba.

Crna čokolada

Upoznati ste sa činjenicom da espreso pred odlazak na spavanje nije dobra ideja, ali da li ste znali da ni crna čokolada nije? Iako je bogata antioksidantima, crna čokolada sadrži i kofein – stimulant koji podiže nivo obazrivosti – što nije ono što vam je potrebno za opuštanje. Što je više procenta kakaa u čokoladi, to ona ima više kofeina.

Supa iz kesice

Brinuti se o hidriranosti je suština dobrog zdravlja, jer u suprotnom dehidratacija može učiniti vaša usta i nos suvim, zbog čega ćete krhkati, imati grčeve i tako dalje. Zato treba da izbegavate hranu sa visokim sadržajem soli, kao što je svaka supa iz kesice, soja sos, zaleđeni obroci, čips i orašasti plodovi. Umesto njih, konzumirajte krastavac, grejp ili lubenicu.

Sos od paradajza

Pasta sa paradajz sosom je jedan od omiljenih izbora mnogih za večeru, ali ako pred spavanje osetite gorušicu – znajte da je to od nje. Sos na bazi paradajza, kao i citrusno voće sadrže dosta kiselina, zbog čega se mogu vratiti u jednjak kada stomak poče da vari. Naš asvet je da ovakvu pastu konzumirate za ručak, umesto za večeru.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može izazvati refluks koji se može pogoršati kada legnete. Zato izbegnite jaku začinjenu hranu koja neće prijati vašem želudcu.

Alkohol

Možda mislite da jedna čaša vina ne može da vam naškodi i izazove mamurluk, ali budite sigurni da se može poigrati sa vašim odlaskom na spavanje. Konzumiranje alkohola može izazvati buđenje u toku noći, ali i hrkanje. Zato, izbegnite konzumiranje bilo kakvog alkohoala uz večeru, ali i pred samo spavanje.