RECEPT ZA MLADOLIKOST: Nije kasno da počnete da se pridržavate OVIH NAVIKA

Zdravim životom i radom na sebi iznutra, učinićemo i kožu mlađom.

Pixabay.com

Zdravim životnim navikama čuvamo svoje zdravlje koje se prvo vidi na koži. Mladolikost ponajviše proizilazi iz stanja našeg duha i reflektuje se na spoljni izgled. Svi bismo voleli kada bismo dugo izgledali vitko i mladoliko, a kako to da postignemo?

Zdravim životom i radom na sebi iznutra, učinićemo i kožu mlađom.

Evo nekoliko načina:

Jedite povrće

Toksini doprinose procesu starenja i to na ćelijskom nivou. Povrće kao hrana bogata antioksidantima usporava proces starenja.

Izbacite šećer iz upotrebe

Šećer smanjuje životni vek svih živih vrsta i uzrokuje starenje.

Dovoljno spavajte

Osam sati sna je preporučeni optimum. Zahvaljujući snu, organizam se obnavlja.

Uvrstite ribu u jelovnik

Naročito treba jesti plavu ribu (sardele, tuna, skuša…) jer je polumasna i bogata omega 3 masnim kiselinama.

Zaboravite na cigarete

Pušenje je višestruko štetno, a urzrok je i “pušačkog lica”. Koža pušača je bez boje, često izborana i siva. Na to pre svega utiče ugljen-monoksid iz duvanskog dima koji dovodi i do prevremenog starenja.

Pijte vodu

Šest do osam čaša vode dnevno hidriraće kožu i zadovoljiće potrebe organizma za tečnošću. Tečnost možete unositi i tako što ćete jesti dovoljno voća i povrća.

Voda
Pixabay.com

Redovna fizička aktivnost

Fizičkom aktivnošću i vežbama u skladu sa svojim godinama održaćete tonus mišića i samim tim mladoliki izgled.

Izbegavajte mlečne proizvode i ugljene hidrate

Pojedina istraživnja su pokazala da mleko i mlečni proizvodi uzrokuju stvaranje akni, pa čak i staračkih pega. S druge strane, prerađeni ugljeni hidrati predstavljaju direktan uzrok raznih bolesti i starenja kože.

Konzumirajte maslinovo i kokosovo ulje

Maslinovo ulje sadrži visok nivo antioksidanata i vitamin E. Povećava elastičnost, hidrira je i sprečava njeno opuštanje. Takođe doprinosi bržem zaceljenju ranica i brzoj regeneraciji kože.

Kokosovo ulje možete da upotrebljavate umesto dnevne kreme. Blago navlažite kožu kako bi bolje upijala i potom nanesite manju količinu kokosovog ulja. Možete koristiti kokosovo ulje u bilo kom obliku pa čak i ono jestivo u teglama, koje se može naći u prodavnicama zdrave ishrane. Pogodno je za negu izuzetno suve kože a ima i antiseptično dejstvo.

Mentalne vežbe za kvalitetno starenje

Pored rešavanja ukrštenih reči i sudoku zadataka, svoju mentalnu kondiciju možete da održavate i tako što ćete pokušati da svaki dan naučite nešto novo. Na primer, možete pokušati sa učenjem reči stranog jezika. Bitno je da izađete iz komforne zone i postavite sebi nove mentalne izazove.