RECEPT ZA VINO OD ZOVE: Počastite sebe ovim neobičnim napitkom

Za sve ljubitelje slatkih vina izdvajamo posebno ukusno, ali i zdravo vino od zove. Često se koristi protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluća.

 

Kako biste napravili ovaj specifični napitak biće vam potrebno:

– 2 kg šećera
– 7 l vode
– 3 kg plodova zove bez peteljki
– 200 g mrvljenog kvasca

Priprema:

Sipajte vodu i šećer u šerpicu, pa kada prokuva, dodajte plodov zove. Zatim vratite na ringlu dok ne bude blizu ključanja pa skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Kada se napitak ohladio, dodajte mrvljeni kvasac pa sve zajedno sipajte uz pomoć levka u stakleni balon i zatvorite plutanim zapušačem kroz koji ubacite staklenu cev čiji se drugi slobodan kraj potapa u sud s vodom da bi mehurići vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu i da se vazduh ne bi vraćao u zapušeni balon. 

Najbolje je da balon čuvate na temperaturi od 20 stepeni kako bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom. U prvih 8-10 dana se odvija buran proces fermentacije, nakon čega sledi još 8-10 nedelja tihe fermentacije.

Kada se sadržaj nataložio, a vino izbistrilo, tečnost procedite u staklene flaše, zatvorite i čuvajte u hladnoj prostoriji. Ovo vino možete da čuvate i nekoliko godina i da ne izgubi na lekovitosti.