RECEPTI: Ove biljke će vam pomoći da se oslobodite opasnih upala bešike

U slučaju zapaljenja bešike treba piti veće količine tečnosti (čaj, sokovi), kako bi došlo do što jačeg ispiranja, a lekar prepisuje sredstva - lekove koji treba da doprinesu što većem izlučivanju mokraće, otklanjanju peckanja i suzbijanju infekcije primenom antibiotika.

Biljni lekovi za bešiku:

Primena biljnih lekova u slučaju oboljenja mokraćne bešike ima za cilj:

– da se pročiste mokraćni prolazi i ona mesta na kojima postoje gnojna žarišta,

– da se lakše i bolje rastvore one materije mokraće koje nadražuju sluzokožu mokraćnih puteva i na taj način spreči taloženje peska i kamenca u tim putevima i mokraćnoj bešici,

– da se izbegnu ili ublaže bolovi i pečenje pri mokrenju

– da razblaže mokraću i dezinfikuju, u izvesnoj meri  mokraćne puteve i obilnim mokrenjem izbace štetne materije.

Brusnica

Sok od brusnice dugo je preporučivani narodni lek za infekciju urinarnog trakta, i odobren je i od strane zapadne medicine. Do infekcije mokraćne bešike dolazi kada bakterije koje žive normalno u crevima, kao što je ešerihija koli, dospeju do bešike i tu se nastane.

Pristalice soka od brusnice, kao prirodnog leka kod urinarnih infekcija, tvrde da je njegovim konzumiranjem urin kiseliji, te tako, i manje pogodan kao sredina za bakterije. Međutim, neka novija istraživanja pokazuju i to da brusnice sadrže supstance koje razlažu lepak koji bakterije koriste da bi se prilepile za tkivo, otežavajući im da se odomaće u mokraćnoj bešici.

Svakako, sok od brusnice jeste lekovit, ali ga pijte, isključivo, nezaslađenog, jer visok procenat šećera može da podstakne razvoj bakterija i gljivica.

Pored soka, preporučuju se i kapsule ekstrakta brusnice koje možete kupiti u prodavnicama zdravije hrane. Treba uzimati dve kapsule, dva puta dnevno.

Uva

Uva ursi ili medveđe grožđe (Arctostaphylos uva ursi) je druga lekovita biljka protiv upale urinarnog trakta. Ona, takođe, ubija bakterije i smanjuje upale. Važno upozorenje kada je ova biljka u pitanju, jeste da je ne smete koristiti duže od nedelju dana, zato što može da iritira bubrege i uznemiri želudac.

Za potpuno delovanje ove biljke potrebno je da vaš urin bude alkalan, a to znači da treba da jedete puno voća i povrća, a naročito krompira. Preporučljivo je da jedete peršun, potočarku i šipurak, hranu koja ima jak antibakterijski efekat.

Ako ste skloni ovakvim infekcijama, treba da vodite računa i o sledećim stvarima: da ne nosite tesne pantalone, sintetički veš, da ne koristite industrijske mirišljave sapune.

Verovali ili ne, praksa je pokazala da mnoge žene prilikom ginekološkog pregleda dobiju ovu infekciju.

Beli luk

Svež beli luk sadrži alicin koji ima anlibaklerijsko,antivirusno i antifungicidno dejstvo pa je odlicno sredstvo protiv raznih vrsta infekcija.
Beli luk u vinu

Istucati tri glavice neoljuštenog belog luka, preliti ih sa 3 dl belog vina i kuvati dok polovina tečnosti ne ispari. Ostaviti da se ohladi pa procediti.
Svakodnevno piti po kašičicu tinkture ujutru na prazan stomak.

Biljka enhinacea
Echinacea je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka na svetu, a sadrži aktivne sastojke koji efikasno deluju protiv infekcija mokraćnih kanala. Leči gljivična oboljenja vagine i upale urogenitalnog trakta stimulišući proizvodnju antitela koja zaustavljaju širenje štetnih mikroorganizama. Može se korisliti u obliku čaja ili tinkture.loading...