Bolove u grlu najčešće prouzrokuju virusi koji su prisutni tokom cele godine, ali ipak najviše zimi!

Donosimo nekoliko načina da sami sebi pomognete da prehlada ne uzme maha!

Topla slana voda

Kad osetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Takođe, topla slana voda poboljšava protok krvi pa na taj način ćelije zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mesta. Najbolje je toplu slanu vodu koristiti barem jednom dnevno, i to tako da stavite jednu kašičicu čaja. Vodu ne treba da pijete, nego je samo zadržite neko vreme u ustima, tačnije na području ždrela. Treba voditi računa o tome da voda ne bude prevruća jer biste mogli dodatno da nadražite grlo.

Antiseptički sprejevi

Kod bolova u grlu vam mogu pomoći i antiseptički sprejevi. Naime, kad antiseptički sprej aplicirate direktno u grlo, neugodni simptomi nestanu gotovo trenutno. Dakle, antiseptički sprejevi brzo ublažavaju simptome, ali ne rešavaju problem grlobolje pa su svojevrsna prva pomoć.

Pastile

I one spadaju među trenutne pomoćnike, ali neće izlečiti grlo. Pastile na neko vreme mogu ublažiti bol jer će umrtviti tkivo pa je zato najbolje da uzimate one od eukaliptusa ili mentola.

Sirup za kašalj

Čak i ako ne kašljete, sirup bi vam mogao pomoći jer, poput sprejeva ili pastila, stvara zaštitni sloj na grlu pa će vas neko vreme manje boleti.loading...