RECITE ZBOGOM MITESERIMA: Evo kako da ih se zauvek rešite i imate blistav ten

Morate priznati da mitiseri nisu ni malo prijatna pojava na koži, pogotovo kada se upale...

Bore
Pixabay.com

Mitiseri, ili crne tačkice na koži su jedna od najčešćih formi akni koja nas najviše iritira. I dok ste sigurno pokušali da ih uklonite na bezbroj različitih načina (pogotovo one na nosu), opet bi se posle kratkog vremena vratile. Zato smo odlučili da pitamo dermatologe da nam otkriju i daju savete uz pomoć kojih ćemo mnogo više znati o ovim “napastima” na licu i samim tim pronaći načine da ih uklonimo jednom za svagda.

Upoznajte se sa problemom

Mitiseri su zapušene pore ili folikule dlaka u kojima je keratinski čep izložen vazduhu, zbog čega oksidira i dobija crnu boju. Sitne bubuljice su takođe zapušene pore, ali su u potpunosti blokirane unutar njih, zbog čega mogu da se inficiraju, dobiju beli gnoj i izazovu crvenilo na koži.

Budite dosledni

Iako ih možete iscediti i očistiti, prljavština će se ponovo nakupiti u i dalje otvorenim porama, što samo stvara začarani krug. Zato treba da budete dosledni sa tretmanima čišćenja, ali i da znate šta radite.

Redovno radite piling

Piling će ukloniti mrtve ćelije kože koje se mogu mešati sa uljima, sebumom i keratinom i samim tim činiti jedan deo zapušenih pora. Najviše se preporučuju proizvodi na bazi glikolne i mlečne kiseline.

Retinoidi

Retinoidi su sjajni za osobe koji imaju problm i sa crnim i sa belim mitiserima. Retin-A je najbolji za obnavljanje ćelija, uklanjanje mrtvih ćelija, smanjivanje proizvodnje ulja i smanjivanje samih pora.

Izbegavajte proizvode koji zapušavaju pore

Svi koji imaju problem sa mitiserima treba da izbegavaju kreme za lice, a da u svoju rutinu uvedu lagane losione. Takođe treba izbegavati ulja za lice, osim ako nije istaknuto da su nekomedogenična. Isto važi i za šminku, a posebno za puder.

Idite kod kozmetičara

Istiskanje mitisera kod kuće je veliko ne, jer može dovesti do stvaranja fleka, pa čak i ožiljaka. Najbolje je otići kod kozmetičara koji će vam profesionalno srediti lice.

Higijena

Pored maski i hemijskog pilinga koji treba da priuštite makar jedanput, treba da vodite o higijeni generalno veliku brigu. Mnoge žene zaboravljaju na jednu ključnu stvar u nezi lica, a to je održavanje četkice za šminkanje. Takođe ne treba da dirate lice rukama i poželjno je da redovno idete kod kozmetičara. Takođe, ono što je najbitnije jeste da skidate šminku pred odlaska na spavanje.