Redovno testirajte krv i spasite sebi život

Krvnu sliku moramo redovno kontrolisati bez obzira da li smo zdravi ili se osećamo loše. Putem rezultata krvi i urina, uglavnom saznamo na ša bi trebalo da obratimo pažnju kako bi poboljšali ili održavali zdravlje.

Analiza krvi će vam pomoći da odredite uzroke nastanka nekih oboljenja, a doktor će vam sam prepisati terapiju koja će vam poboljšati vaše zdravlje. Evo nekoliko testova koji će vam pomoći da odredite neke bolesti.

Test kojim ćete izbegneći infarkt

Analiza poznata kao CRP test prepoznaje indikatore zapaljenja u telu, koji se zovu C-reaktivni proteini. Velika šteta vašim tkivima može izazvati hronična zapaljenja, koja dovode i do stvaranja krvnih ugrušaka, odnosno povećanja plaka na zidovima krvnih sudova. Oni koji imaju povećanu vrednost C-reaktivnih proteina imaju veće šanse da dobiju infarkt, a stariji od 40 godina sa povišenim holesterolom i sa porodičnom istorijomsrčanih bolesti, obavezno bi trebalo da urade ovaj test.

Test kojim se otkrimva hronični umorni

Osobe koje pate od manjka vitamina B12 u krvi često su anemične, imaju probleme sa nervima i memorijom. Hroničan umor i poremećaj raspoloženja se povezuje sa nedostatkom ovog vitamina. Vegani i vegetarijanci, koji ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla uglavnom pate od manjka vitamina B12, pa bi trebao da češto urade navedeni test. Osobe sa slabom želudačnom kiselinom su podložnije nastanku ovih nelagodnih promena.

Ključni test krvi za žene

Povišen novo hormona koji luči štitasta žlezda kod žena može dovesti na slab rad samog organa (hipotireoidizam), a niži novo opisuje preteranu aktivnost žlezde (hipertireoidizam). TSH test će omigućiti da prepoznate preobleme sa tiroidnom žlezdom. Ova žlezda reguliše mnoge bitne procese u telu žene kao što su menstracije, rast kose, regeneracija kože i mišića, nivo energije i raspoloženje. Ovaj test bi najčešće trebalo da rade porodilje i starije od 60 godina, koje uglavnom rade od hipoteridizma.

Test o nedostatku mnogih vitamina

Da li dovoljno imate vitamina D u organizmu pokazuje test kalcifediol. Ovaj vitamin podstiče apsorciju kalcijuma u kostima, ali i održava mišiće jakim. Njegova glavna osobina je i da nudi osnovnu podršku imunom sistemu i smanjuje rizik od nastanka kancera i depresije. Istraživanja pokazuje da polivina stanovništva pati od nedostatka ovog bitnog vitamina.

Test koji će spasiti vašu jetru

Najpodmuklije infekcije na jetri se retko iskazuju, zato je test na hepatitis C potreban uglavnom kod samih medicinskih radnika. Ukoliko se ne zna da je osoba zaražena, može doći do propadanja jetre, ciroze i kancera, što su teško izlečive bolesti. Zato bolje utvrdite pre nego što organ oboli.