Refleksologija: U stopalima se ogleda naše zdravstveno stanje

Refleksologija je drevna veština kojom se tretiraju određene zone na stopalima, šakama, ređe glavi, ušima, svaka tačka predstavlja određeni organ u našem telu.

Ova veština potiče iz perioda 5000 godina pre Hrista kada je u Egiptu pronađen crtež terapeuta koji tretira stopala. Masažom zona na stopalima, blažom ili jačom, isprovociraćemo bol koji nam može ukazati u kakvom je energetskom stanju organ koji tretiramo. Šake i stopala su izuzetno osetljivi na dodir pa se njihovom masažom mogu pokrenuti blokirani meridijani u telu i tako podstaći procesi detoksicaje i pokrenuti razni mehanizmi podizanja energestke revitalizacije organizma. Posebna prednost refleksoterapije ogleda se u njenim višestrukim efektima u vidu uklanjanja blokada u protoku opšte energije, normalizaciji protoka krvi i limfe kao i postizanje ravnoteže svakog dela tela ili organa. Možemo je kombinovati i sa drugim terapijskim tehnikama da bismo još precizniji aktvirali odredjenu zonu ili je udruženo sa odgovarajućim eteričnim uljima koristiti za opuštanje, poboljšanje cirkulacije i koncentracije, podizanje opšteg tonusa i revitalizacije tela, smanjenje nervne napetosti i agresije, otklanjanje hroničnog umora. Danas se stopala neopravdano zanemaruju i da čak 90 posto ljudi ima neki deformitet stopala. Na žalost sve više dece se rađa sa različitim urodjenim deformitetima stopala, koji ukoliko se na vreme ne reše, mogu dovesti do ozbiljnih problema kako stopala tako i kičmenog stuba kao stuba glavnog oslonca našeg držanja.Refleksoterapijom stimulišemo nervni sistem preko kičmene moždine, utičemo na simpatički nervni sistem i podstičemo proizvodnju dobrih hormona, endorfina i serotonina, te su pozitvni efekti smanjenje i dobrog raspoloženja, zaslužni za konačni ishod ove terapije.Istraživanja su dokazala da se vremenom na završecima nerava na stopalu nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlezda i organa. Refleksoterapijom se to može otkloniti.

                                   Foto: Facebook/detoksikacija organizma

Sam tretman ne treba biti bolan ali se dogadja da pritisak na neku od tačaka, može izazvati bol što je pokazatelj pritajenog problema i može nam koristiti za dalje lečenje. Važno je napomenuti da je prvi refleksološki tretman ujedno i dijagnostički, jer nam je bol na odredjenoj tački i pokazatelj koji organ je u problemu, da li se radi o akutnoj ili hroničnoj fazi. Ukoliko je bol oštar i prodoran, bol koji može biti oštar ukazuje da se radi o akutnom problemu, tuplji bol obično govori o dugotrajnijem problemu koji je energetski oslabio dotični organ. Dužom masažom te tačke dovešćemo do popuštanja bola ali i do otklanjanja energetske blokade meridijana organa koji refleksno tretiramo. Raspored zona na stopalima odgovara rasporedu organa u telu, pa svi organi koji su sa desne strane podržavaju se na desnom stopalu a oni sa leve strane nalaze se na levom stopalu.Kod takvih stanja masažom bolnih tačaka stimulišemo organ koji vremenom dolazi u stanje smanjenog i ublaženog bola same tačke i opuštamo celi organizam.
Refleksologija pomaže kod:
• – sportskih povreda
• – problemi kičmenog stuba-lumbago, diskushernija,
• – neuralgije – polineuropatija, multiplaskleroza u početnoj fazi, Parkinsonova bolest u početnoj fazi
• – bol u ramenu i bolovi u kolenu
• – digestivni problemi – bol u želucu, pojačana kiselina, nadimanje, dijareja
• – menstrualni bolovi
• – glavobolje – migrene,
• – iscrpljenosti organizma – hronični umor,
• – psihomotorni poremećaji – stres, depresija, anksiozna stanja
• – astme, bronhitisi, upale sinusa
• – povišeni krvni pritisak
• – poremećaj cirkulacije,
• – bol u listovima – grčevi u nogama
Mere opreza ukazuju da refleksologiju ne treba primenjivati kod trudnica, stanja sa povišenim temperaturama, povreda sa unutrašnjim krvarenjima, tromboza, osoba sa ugradjenim pace maker aparatom, onkoloških pacijenata.