REGENERIŠE I PODMLAĐUJE ČITAV ORGANIZAM: Korisna navika sjajno utiče na telo i KOŽU

Koža je naš najveći organ. A umereno vežbanje podmlađuje kožu.

Pixabay.com

Baš kao što održava u top-formi i druge organe (srce, na primer), čuva i našu kožu od starenja i drugih oštećenja.

Kada se tokom treninga ubrza srčani ritam, mišići otpuštaju više proteina (IL-15), koji pokreće mitohondrije i podmlađuje njihovo funkcionisanje.

To, s vremenom, može učiniti da koža na mikroskopskom nivou izgleda i dvadeset pet godina mlađe. Tako bar pokazuju rezultati studije kanadskog univerziteta „Mekmaster“. Istovremeno, vežbanje pomaže organizmu u kontroli nivoa šećera u krvi i oksidativnog stresa, umanjujući krajnje proizvode glikacije. A upravo oni su krivci za starenje kože, te propadanje veoma važnih proteina, poput kolagena.

Dakle, evo kako zapravo vežbanje utiče na kožu

Trening regeneriše

Trening snage izaziva mikrooštećenja u mišićima. Ujedno, on i podstiče mišićna vlakna da se obnove i budu snažnija. Studije pokazuju da vežbanje – bilo da je u pitanju trening izdržljivosti ili pak kardio – pomaže, oslobađajući antiinflamatorne proteine, da se neutralizuju zapaljenski procesi u telu. Takođe, istovremeno, smanjuje nivoe hormona stresa.

Zapaljenje je jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Kada njih neutrališe, vežbanje podmlađuje kožu.

Supsance koje se bore protiv njega štite kolagen i pomažu da se uspori pojava znakova starenja. S druge strane, poznato je da zapaljenje i stres izazvaju i pogoršavaju stanje akni i ekcema.

Osim toga, oni i ugrožavaju kožnu barijeru, čineći je suvom i osetljivom. A u slučaju posekotina ili osipa, fizička aktivnost reguliše inflamatorni odgovor kože. Zahvaljujući tome, početna, crvena, upaljena faza kraće traje.

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju

Vežbanje podstiče protok krvi u kompletnom organizmu, uključujući i kožu. Poboljšana cirkulacija širi krvne sudove, što ćelijama kože obezbeđuje više hranljivih materija i kiseonika.

Generalno, na osnovu izgleda kože može se pretpostaviti kakvog je zdravlja neka osoba. Za besprekoran ten, u dobroj meri zaslužna je cirkulacija. Pored toga, osim pojačanog unosa hranljivih materija, dobra cirkulacija potpomaže i izlučivanje slobodnih radikala i ćelijskih nuspojava.

Sve u svemu, trenirajte šta god želite, ali radite to dovoljno intenzivno da biste ubrzali srčani ritam.