Štaviše, pasta može da pomogne u održavanju zdrave težine, ustanovili su italijanski naučnici.
Retko se pronalazi namirnica koja se tako preuveličano demonstrira u različitim dijetama kao što je testenina, ali novo istraživanje pokazuje da, u pravim okolnostima, ona uopšte ne deblja.
Štaviše, pasta može da pomogne u održavanju zdrave težine, ustanovili su italijanski naučnici u studiji u kojoj je učestvovalo više od 20 hiljada ispitanika.
Poslednjih godina događa se prava revolucija kad je u pitanju hrana. Tradicionalne “nezdrave namirnice”, maslac, so, jaja, sve se više pojavljuju u novim istraživanjima. Po rezultatima jednog od njih naučnici upućuju na to da nema potrebe da izbegavamo ni testeninu. Istraživači s instituta Neuromed su u studiji objavljenoj u časopisu Nutrition&Diabetes pojasnili da testenina, ali samo ako je deo zdrave mediteranske ishrane, može čak i pomoći pri gubitku težine.
– Popularno je mišljenje da testenina nije primerena ako želite da smršati i neki ljudi je ne žele na tanjuru – kaže jedna od naučnika, Licia Iacoviello.
– Nakon ovog istraživanja, možemo reći da to nije ispravno. Testenina je temeljni sastojak mediteranske tradicije i nema nikakvog razloga da je izbegavamo u ishrani – dodala je. Iacoviello i njene kolege u istraživanje su uključili nešto više od 14 hiljada ljudi iz moliške regije i nešto manje od devet hilada iz drugih delova Italije.
Učesnike su detaljno ispitali šta jedu, kada i gde jedu i u kojim količinama. Uzeli su u obzir veličinu porcija, visinu, težinu, opseg struka i bokova ispitanika.
I ne samo da studija nije pokazala vezu između testenine i nezdrave težine, nego baš suprotno, testeninu su više jeli oni mršaviji.
– Umereno konzumiranje testenine u sklopu mediteranskog načina ishrane dobro je za zdravlje. To je poruka koja proizlazi iz naše studije – rekla je Iacoviello.
Mediteransku ishranu čini hrana bogata složenim ugljenohidratima i vlaknima, poput mahunarki, žitarica, sira, maslinova ulja, rajčice, belog luka i ribe.