REŠITE SE BORA: Trik koji je ODUŠEVIO ŽENE, isprobajte ga jer – ZAISTA DELUJE!

Održavanje mladolikog izgleda ne mora uvek biti skupo. Probajte biljke i začine koji se za to koriste vekovima

Bore na licu
Pixabay.com

Ako želite da održite mladoliki izgled lica i tela, to ne mora da predstavlja velik pritisak na vaš novčanik.

Tradicionalna medicina u zaustavljanju znakova starenja već vekovima koristi biljke i začine, koji mogu biti korisni i za ukupno zdravlje, a još ne koštaju mnogo.

Probajte ovih pet biljaka i začina protiv starenja koje ćete lako uklopiti u svoju prehranu i rutinu u nezi kože.

Bosiljak

Bosiljak je osnovni sastojak u većini kuhinja i popularna je biljka koja se koristi u mnogim italijanskim jelima. Iako postoji mnogo sorti bosiljka, najpopularnija vrsta je slatki bosiljak koji se obično koristi u zapadnjačkoj kuhinji.

U ajurvedskoj medicini koristi se drugi oblik bosiljka, poznat kao sveti bosiljak, koji ima značajnu ulogu u prevenciji zdravstvenih stanja povezanih sa godinama.

Sveti bosiljak sadrži adaptogene koji pojačavaju sposobnost tela da se bori protiv stresa, vodećeg uzroka preranog starenja. Adaptogeni uravnotežuju nivo kortizola i proizvode umirujući učinak na um i telo.

Takođe, upravljanjem hormonima stresa, sveti bosiljak smanjuje rizik od stanja povezanih sa stresom, poput srčanih bolesti, dijabetesa i demencije. Budući da stres utiče i na kožu, primenom biljke lokalno može se smanjiti upala i hiperpigmentacija.

Kurkuma

Koristi se posebno u indijskoj kuhinji, često kao sastojak karija i daje mu zlatno žutu boju. Kurkumin je aktivni sastojak kurkume. To je spoj koji kurkumi daje njena snažna anti-age svojstva. Deluje kao snažan antioksidans i štiti ćelije od slobodnih radikala koji ih oštećuju i dovode do bržeg starenja.

Ako kurkumu pomešate sa malom količinom mleka, pasta deluje kao duboki piling za poboljšanje izgleda vaše kože i vidljivo smanjenje pora. Ako se redovno koristi, pomaže u zatezanju kože i smanjuje pojavu sitnih bora.

Osim vidljivih znakova starenja, kurkuma može da sprečiti mnoštvo zdravstvenih stanja koja se povezuju sa starenjem.

Naučnici u Velikoj Britaniji istražuju načine upotrebe kurkumina u kapima za oči za lečenje pacijenata s ranim znakovima glaukoma. Istraživači takođe istražuju kurkumu u prevenciji i usporavanju širenja ćelija raka.

Origano

To je začin koji se često koristi u kuhinji kod pripreme jela koja imaju mediteranski “šmek”, naročito u pripremi pice.

Iz lišća biljke izvlači se ulje koje sadrži spoj nazvan karvakrol, koji sprečava starenje i poboljšava celokupno zdravlje.

Ako eterično ulje origana razredite u nekom baznom ulju, možete ga nanositi na kožu, a kako sadržava mnoštvo antioksidanata i vitamina, popraviće elastičnost kože i dati joj sveži izgled.

Ulje origana može da ubrza zaceljivanje sitnih ogrebotina i posekotina, jer ima antibakterijska svojstva.

Istraživači su takođe otkrili da ulje origana pomešano s raznim drugim biljem i začinima može da snizi nivo glukoze, što je obećavajuće u kontrolisanju dijabetesa.

Borovnica

Ekstrakt borovnice popularan je biljni dodatak koji sadrži hemikalije poznate kao antocijanozidi. One im daju ljubičastu boju i igraju veliku ulogu u poboljšavanju zdravlja očiju. Studije su pokazale da borovnice mogu da smanje rizik od katarakte i glaukoma zbog sposobnosti jačanja krvnih sudova, kao i da štite od oštećenja očne mrežnice.

Takođe, podstiču protok krvi i cirkulaciju, snabdevajući kožu dodatnim kiseonikom. Ovo povećanje kiseonika održava elastičnost kože i smanjuje pojavu vena.

Ginkgo

Ginkgo biloba, češće nazivan samo ginkgo, drvo je poreklom iz Kine. Tradicionalno, seme i lišće biljke koristilo se u kineskoj medicini za lečenje respiratornih bolesti i poboljšanje kognitivnih performansi.

Dve aktivne komponente ginka su flavonoidi i terpenoidi.

Flavonoidi štite ćelije od oštećenja i doprinose zdravoj, mladolikoj koži. Nanošenje ekstrakta ginka na kožu deluje kao barijera od UV oštećenja, nešto nalih kremi za sunčanje.

Drugi aktivni sastojak, terpenoid, pojačava cirkulaciju krvi i može da spreči stvaranje ugrušaka u krvi, smanjujući rizik od srčanog ili moždanog udara, donosi portal PRiMEWOMEN.