Rešite se dosadnih gljivica jednom zauvek: Pet prirodnih recepata protiv kandide

Da bi lečenje uporne kandide bilo što uspešnije, na raspolaganju su nam i provereni prirodni lekovi.

Gljivica kandida živi u ljudskom telu, a problem nastaje kada počne da se prekomerno razmnožava. Voli topla i vlažna mesta, pa najčešće boravi u ustima, crevima, želucu i vaginalnom kanalu. Na njen razvoj može uticati mnogo toga, od dijabetesa, preko stresa i pada imuniteta, do dužeg koriščenja antibiotika i loše ishrane.

U borbi protiv kandide neophodni su strpljenje i upornost, jer se dešava da se uprkos temeljnom lečenju ova dosadna gljivica ubrzo vrati. Da bi lečenje bilo što uspešnije, na raspolaganju su nam i provereni prirodni lekovi.

Prilagodite ishranu

Da bi se kandida dugoročno izlečila, treba prvo promeniti ishranu, pošto dosta namirnica podstiče njen razvoj. Treba izbaciti sve vrste šećera, kvasac, belo brašno, pečurke, kofein, sušeno voće, sir, kikiriki i posebno alkohol, i smanjiti količinu mleka i voća. U ishranu treba uključiti beli luk, kiselo mleko, maslinovo ulje, kurkumu i sodu bikarbonu.

Vaginalete i ispiranje

Čen belog luka oljuštite, pa kroz jedan kraj provucite konac pomoću igle. Pre odlaska na spavanje stavite ga kao vaginaletu i ostavite konac da visi, kao kod tampona. Ujutro ga izvadite.
Kašiku sode bikarbone dodajte u čašu prokuvane vode. Kada se ohladi, ovim rastvorom se ispirajte sedam dana, a potom napravite pauzu.

Čajna mešavina

Napraviti mešavinu od po 50 g pelina i orahovog lista i po 100 g bršljana i žalfije. Tri kašike ove mešavine prelijte sa 0,5 l vode, promešajte i ostavite poklopljeno jedan sat. Pijte dva puta dnevno, nezaslađeno.

Kantarion

Čaj od kantariona je efikasno sredstvo protiv kandide. Kašiku kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode i kuvajte 15 minuta. Po četvrtinu šolje mlakog čaja popijte tri puta dnevno.

Zdrav koktel

Sastojci:

čaša jogurta
2 čena belog luka
šargarepa
po pola kašičice đumbira i cimeta

Priprema: Izrendajte sve sastojke i dodajte u jogurt. Koktel treba malo da odstoji, a možete ga koristiti i kao salatu jednom dnevno.