REŠITE SE HRKANJA ZAUVEK: Ako vas muči ova boljka, evo šta treba da radite

Spavanje na leđima uveliko doprinosi hrkanju.

Spavanje
Ambro/freedigitalphotos.net

Položaj spavanja svake noći može uticati na sve, od daha do držanja tela, pa čak i na kvalitet sna koji dobijamo u celini. Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi biti održavanje pravilnog poravnanja vrata i kičme, ali ljudima koji hrču je i ublažavanje hrkanja veliki prioritet. Ipak, postoji jedan položaj koji morate izbegavati ako hrkanje muči vas ili vašeg partnera.

Položaj spavanja koji uzrokuje hrkanje

Prema psihijatru Nisi Bhopal, spavanje na leđima uveliko doprinosi hrkanju. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na zadnjem delu grla, uzrokujući vibracije (zvuk hrkanja koji čujete). Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja ako želite prestati hrkati.

Kako se premestiti

Kao što Bhopal objašnjava, ako primetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ostanete ležati na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo izbegavati spavanje na trbuhu; to ne mora nužno uzrokovati hrkanje, ali je vrlo teško za vrat.

Postoji staromodni trik koji uključuje pričvršćivanje teniskih lopti na stražnju stranu pidžame kako bi sprečili da se prevrnete na leđa – kaže Bhopal. Postoje čak i uređaji za spavanje koji vibriraju kad god osete da spavate na leđima.

Možete postaviti čvrst jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku – dodaje. Možete pronaći one koji su ergonomski dizajnirani za bočno spavanje, uključujući i jastuke za telo, koji su prilično potporni i mogu bočno spavanje učiniti ugodnijim.

Savet plus je izbegavanje hrane koja uzrokuje upale, kao i izbegavanje jedenja i pijenja alkohola pre spavanja. Sve ove stvari mogu doprineti otežanom disanju.

Pre spavanja možete napariti lice kako biste otvorili dišne ​​putove. Još jedan ritual pre spavanja koji treba razmotriti je korištenje dodataka za spavanje, kao što je magnezijum koji će vam pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. I naravno, hidrirate se vodom jer i to može biti uzrok hrkanja.