Rešite se VIŠKA KILOGRAMA jednom za svagda! 10 ZLATNIH PRAVILA svih dijeta koje donose rezultate

Mnoge dijete izuzetno su isrpljujuće, a ako uspete da ih privedete kraju, nakon nekoliko meseci kilogrami se uglavnom vrate. Kako biste to izbegli, predstavljamo vam 10 prehrambenih pravila koje savetuju sve zdrave i efikasne dijete.

Pixabay.com

1. MRŠAVITE POLAGANO
Svi nutricionisti saglasni su da je dobra i kvalitetna dijeta ona s kojom ne mršavite više od jednog kilograma nedeljno. Izgubite li više od kilograma u tom periodu, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, što vam, naravno, nije u interesu.

2. UKINITE ŠEĆER, NE I MAST
Moderni nutricionisti savetuju smanjeni unos šećera, ali to ne važi nužno i za masti. Naime, višak šećera koji dobijamo iz hrane poput testa i hleba, taloži se kao salo. No uravnotežen unos masti doprinieće osećaju sitosti i preko je potreban za dobro zdravlje.

Ako vam u dijeti nedostaje masti, osećaćete umor, glad i loše raspoloženje, a nećete imati ni uspeha sa smanjenjem težine.

3. UVEK JEDITE DORUČAK
Kvalitetan doručak najbolji je način da započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručak koji sadrži kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljene hidrate.

Ako nemate ideju šta biste ujutru jeli, probajte s pečenim ili tvrdo kuvanim jajima na hlebu od semenki ili ovsenom kašom s bobicama i usitnjenim semenkama po želji.

4. REDOVNO JEDITE
Sve uspešne dijete promovišu redovne, planirane obroke i zalogaje tokom dana. Možete imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

5. PROMENITE NAČIN ŽIVOTA
Efikasna rešenja za mršavljenje uključuju promenu životnih navika i ne sadrže revolucionarne hemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavljivo tope naslage. Zato ne nasedajte na senzacionalizam i budite spremni na promene ako želite da izgubite neželjene kilograme.

6. NE ZABORAVITE NA PROTEINE
Ključ za manje kilograma leži u nižem nivou šećera u krvi. Isto ćete postići redovnim uzimanjem proteina uz kalorije, s obzirom na to da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.

7. RAVNOTEŽA U ISHRANI
Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u telu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica i ne zalažu se da jedete isključivo jednu “čarobnu” hranu ili da neku nepoželjnu izbacite iz redovnih obroka.

8. NEMOJTE DA BROJITE KALORIJE
Nauka i praksa potvrdile su da brojenje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Pojesti bezmasni kolačić uz kafu s mlekom dugoročno može da napravi više štete procesu mršavljenja nego kajgana sa slaninom uz šolju biljnog čaja.

Zato se ne oslanjajte isključivo na brojenje kalorijskih vrednosti jer vas to može odvesti na pogrešan put.

9. OBVEZNA FIZIČKA AKTIVNOST
Odmerene dijete obvezno će podvući povećanje telesne aktivnosti. Bez nje nema ni zdravog ni kvalitetnog mršavljenja.

10. ZAOBILAZITE GOTOVU HRANU
Nikako ne konzumirajte hranu koja je prošla fabričku obradu. Ona najčešće sadrži hemijske dodatke koje ne biste želeli da stavite u telo. Ako neki prehrambeni proizvod na polici prodavnice ne možete sami da napravite kod kuće, to znači da ne bi trebalo ni da ga jedete.