REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici pronašli način da spreče opadanje kose

Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja "Senford Barnhem Pribis" su, upotrebom matičnih ćelija, uspeli da stvore neograničenu količinu prirodne kose.

celavost
pixabay

Naučnicima je uspelo da, presađivanjem ljudskih matičnih ćelija, stvore folikule kose na miševima, koje rastu kroz kožu. Oni se nadaju da će isti proces uspeti da ponove na ljudima.

– Sada imamo robusnu, visokokontrolisanu metodu za stvaranje kose prirodnog izgleda, koja raste kroz kožu. To je ključni pomak u razvoju terapija kod gubitka kose i na području regenerativne medicine. Proces se razlikuje od drugih po regeneraciji folikula, jer je obezbeđen neograničen broj ćelija – kaže plastični hirurg Ričard Čafu.

– Na taj način uspećemo da poboljšamo život milionima ljudi koji traže rešenje problema sa gubitkom kose. Ćelije koje koristimo dolaze iz krvi pacijenta, i imunološki sistem ih, najverovatnije, prihvata – navodi on.

Rezulati otkrića su obelodanjeni na konferenciji Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija, održanoj krajem juna u Los Anđelesu.

Naučnicima je za ove zapanjujuće rezulate dodeljena nagrada za zasluge, a kompanija Stemson Therapeutics je licencirala njihovu tehnologiju, piše Eureka Alert.loading...