Stariji ljudi koji jedu ribu imaju do 39 odsto manji rizik od fizičkih i psihičkih bolesti u sledećih sedam godina, a za sve su zaslužni proteini.
Redovno konzumiranje ribe neophodno je za aktivan život starijih ljudi, upozoravaju naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje i ishranu u Japanu.
Stariji ljudi koji jedu ribu imaju do 39 odsto manji rizik od fizičkih i psihičkih bolesti u sledećih sedam godina, a za sve su zaslužni proteini, potvrdila je studija sprovedena na 1.000 ljudi, piše “Dejli Mejl”.
Ribe izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od povreda, ali s godinama ih telo teže apsorbuje pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.
Osim toga, riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju bol od artritisa i odlična su prevencija za demenciju.
Veći unos visokokvalitetnih proteina kojima riba obiluje neophodna je za normalno funkcioniranje starijih ljudi.
Psihičko i fizičko propadanje koje dolazi s godinama veliki je teret za ekonomski sistem, bolnice i staračke domove, ali i ljude, pa je zadatak svake zemlje da osigura zdraviji i kvalitetniji život starijih, istakli su istraživači.