RIZNICA SVEGA što čoveku treba: Suvo voće daje ENERGIJU i čuva IMUNITET

suvo voce
pixabay.com

Za suvo voće može se reći da predstavlja pravu riznicu svega što čoveku treba i to u mnogo većim količinama nego kada je voće u svežem stanju.

 

Suvo voće bi uvek trebalo da vam bude na dohvat ruke. Naročito kada je hladno vreme, jer sadrži važne materije za organizam, preporučuje poznati bečki stručnjak, profesor dr Hademar Bankhofer.

Suve banane i jabuke su blagotvornije od drugog voća jer imaju najviše magnezijuma, gvožđa i vitamina B. Nutricionisti ih preporučuje umesto slatkiša, naročito osobama koje su izložene svakodnevnom stresu kao savršen štit u takvim situacijama.

Zašto treba jesti suvo voće?

  • Suvo voće je bogato magnezijumom, mineralom koji relaksira mišiće, ublažava stres i poboljšava san, kao i vitaminima B kompleksa koji jačaju nervni sistem.
  • Obiluje gvožđem, zbog čega poboljšava imunitet, krvnu sliku i vitalnost.
  • Ako ga svakodnevno konzumirate, imaćete bolje varenje i cirkulaciju u predelu glave.
  • Suvo voće je najbolje jesti ujutru, za doručak, iseckati ga sitno i pomešati sa jogurtom.

Odlično je i za osobe koje imaju povišen holesterol i može biti odlična zamena za grickalice bogate mastima. Zbog svoje hiperkaloričnosti suvo voće se jedino ne preporučuje osobama koje žele da smršaju. Nutricionisti savetuju da suvo voće jedete za doručak ili kao zakusku, jer to pomaže varenje, ali i da ga nikada ne treba jesti posle glavnog obroka.

Međutim, ako se zanemari obilje kalorija, za suvo voće može se reći da predstavlja pravu riznicu svega što čoveku treba i to u mnogo većim količinama nego kada je voće u svežem stanju.loading...