Međutim osim samog jezgra belog luka, stručnjaci su se složili i da je i njegova ljuska koja najčešće završi u smeću izuzetno lekovita.

Ljuska belog luka je nešto o čemu bi trebalo dvaput razmisliti pre nego što je bacite u smeće.

Osim samog luka, koji je najčešće konzumirani deo ove biljke, ljuska je često zanemareni deo.

Međutim, ona je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidansa, a brojni stručnjaci tvrde da je ljuska zbog svojih posebnih svojstava čak i bogatija u zdravim sastojcima od samog luka.

U ljusci je spoj flavonol koji je bogat vlaknima i snižava krvni pritisak. To znači da je dobar za srce, probavu, snižava holesterol, ali i mnoge druge stvari.

Bele ljuske možete iskoristiti na ovih 6 načina:
  • Sačuvajte ih u frižideru i ubacite ih u supu kako bi pojačali ukus.
  • Napravite kompot od njih.
  • Kada pržite luk, ne morate da ga ljuštite.
  • Jednostavno ih pojedite!
  • Skuvajte čaj! Jednostavno ljuske ubacite u vrelu vodu i pričekajte par minuta.
  • Odličan dodatak ručku može biti luk iz rerne. Ispecite ga zajedno s ljuskom i dodajte ga jelu.