RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Ove rečenice NE SMETE izgovoriti pred decom

Ne zaboravite, deca sve čuju! Neke stvari ne smete govoriti pred njima.

Pixabay

Deca upijaju više nego što odrasli misle. Mogu da čuju stvari za koje mislimo da su izgovorene tiho. Mogu da primete naš bes i nesuglasice između partnera, čak i ako to pokušavaju da sakriju. Takođe, deca se osećaju sigurnije ako su njihovi roditelji srećni i ako se međusobno dobro slažu.

Zato, važno je da znate da ponašanje roditelja može ostaviti trajne posledice na decu.

Naime, neke stvari se mogu izgovoriti u trenucima besa i neslaganja, ali dečji mozak koji prolazi kroz emocionalni razvoj može dati preveliku važnost onome što čuje i nositi to sa sobom do kraja života.

“Ti si loš roditelj”

Ako dete to čuje, verovatno će podržati jednog roditelja i nesvesno smanjiti svoje mišljenje o drugom. To, dakle, može imati trajni negativni uticaj na detetov odnos s jednim roditeljem – ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno.

Takođe, zbog toga će se i vaš partner osećati osuđeno i neprijatno. Zapitajte se: Kako biste se vi osećali kad bi vam to neko rekao?

“Ta odeća ti uopšte ne pristaje”

Iz ove naizgled jednostavne rečenice dete može pročitati mržnju i netrpeljivost. Osim toga, to se može shvatiti kao ponižavanje partnera, što bi dete opet moglo da natera da zauzme stranu ili da se i ono prema njemu ponaša na isti način. Kada deca vide da je jedan roditelj preterano kritičan prema drugom, može se desiti da pomisle da je u redu da ga i oni kritikuju.

“Ti si kriv/a”

Deca na roditelje treba da gledaju kao tim koji radi zajedno. Ako se roditelji ne slažu oko metoda vaspitanja, deca će to primetiti i verovatno iskoristiti u svoju korist.

“Ne možeš ti to da uradiš”

Ako to čuje, dete bi moglo da smanji sopstvene vidike i da odustane od pokušaja. To bi ga takođe moglo navesti da pomisli kako jedan roditelj nije sposoban da ostvari sopstvene ciljeve.

“Glup/a si”

Ukoliko dete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će zaista početi da misli da je jedan roditelj glup ili beskoristan – čak i ako je to izgovoreno u trenutku besa. Nakon toga dete će da traži dokaze koji će to podržati i dokazati da je drugi roditelj u pravu.