RUŠENJE MITOVA I PREDRASUDA O HIV-U: Ako je majka pozitivna, da li to znači i da je beba?

Najveći rizik da se rodi dete sa HIV-om je ako majka ne zna svoj status ili pak zna, ali se ne leči

Trudnoća
Pixabay.com

Odluka o potomstvu je velika odluka za svakoga od nas, ali za ženu koja je HIV pozitivna planiranje porodice zahteva dodatno razmatranje.

O ovoj odluci se svakako trebate konsultovati sa vašim lekarom, ali svakako treba da znate nekoliko stvari. Najveći rizik da se rodi dete sa HIV-om je ako majka ne zna svoj status ili pak zna, ali se ne leči.

Razvoj moderne terapije za HIV virus je neverovatno napredovao i stvari su se znatno promenile u poslednjih 20 godina. Osobe koje redovno uzimaju terapiju i generalno vode računa o svom zdravlju mogu voditi potpuno normalan život i doživeti duboku starost.

Stručnjaci tvrde da osobe koje se leče od ovog virusa i ostvaruju dobre rezultate ne mogu preneti virus na svog partnera.

Pitanja koja mogu imati HIV pozitivne majke

Napredak medicine učinio je rizik od prenosa HIV-a na plod znatno malim malim. Najvažniji faktori su da se trudnoća održi u potpunom redu su stroge lekarske kontrole i redovno uzimanje terapije.

Dva najveća straha potencijalnih majki su: prenošenje virusa na bebu i nemogućnost dojenja.

Kao što smo već rekli, prenos virusa na plod je veoma mali ako je viremija supresovana lekovima, s tim da se do pre nekoliko godina preporučivao porođaj carskim rezom da bi se rizik smanjio na minimum, danas se sve češće obavljaju porođaji vaginalnim putem.

Što se dojenja tiče majkama koje su HIV pozitivne savetuje se da ne doje svoju bebu, ali se to u današnje vreme može nadomestiti raznim formulama.

Prema podacima za period od 2002-2019. godine u Srbiji se porodilo oko 50 HIV pozitivnih žena i svaka je na svet donela zdravu bebu.

Stručnjaci navode da je edukacija opšte populacije o HIV virusu ključna da bi osobe pozitivne na virus mogle da funkcionišu u društvu.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se širom sveta, a u Srbiji svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju i savetuju oko bolesti u savetovalištima širom zemlje.