SA OVIM SE NE SME ŠALITI: Ako osetite ove simptome, ODMAH IDITE KOD LEKARA!

Lekar Stetoskop
Pixabay.com

Čak i ukoliko niste lik koji trči kod lekara čim oseti da mu je loše, ove znakove nikako ne smete da ignorišete.

 

Velike vrućine u Srbiji su poslednjih dana naterale mnoge građane da se obrate lekaru. Mnogi su osećali glavobolju, vrtoglavicu, slabost. Lekari savetuju da ukoliko osetite te simptome, prvo pokušate da se rashladite, a ukoliko simptomi ne prolaze da se javite lekaru.

Međutim, neki simptomi mogu da se jave i da nemaju veze sa vrućinom. Zato, ukoliko ovo osetite, savet je da odmah konsultujete svog lekara.

Trnu vam noge i ruke bez očitog razloga

Ukoliko osećate da vam je ruka ili noga utrnuta, a da pritom niste sedeli ili ležali u nezgodnom položaju trebalo bi da se obratite lekaru. Naime, ukoliko vam i nakon promene položaja i razgibavanja osećaju utrnutosti ne prolazi, posetite doktora.

Glavobolja koja ne popušta

Čak i ako niste skloni glavoboljama, ove ćete simptome prepoznati, pogotovo ako su usledili nakon teže fizičke aktivnosti: oštra nepopuštajuća bol, probadanje samo na jednom mestu, ukočen vrat i kašljanje – to su znakovi mogućeg krvarenja u mozgu, a mogu ih pratiti još očitiji znakovi – poteškoće u govoru i gubitak svesti.

Proliv i povraćanje koje prate tamni podočnjaci

Ukoliko vam se nakon povraćanja i proliva pojave tamni podočnjaci i mrlje oko očiju znajte da ste dehidrirali i da vam je podhitno potrebna infuzija. Pokušajte prvo sami da unesete malo vode, ali ukoliko se povraćanje nastavi, kao i osećaj umora, zbunjenosti i imate ubrzan puls, odmah pozovite Hitnu pomoć.

Promene u govoru

Ukoliko uhvatite sebe da odjednom mucate, teško govorite ili samo frfljate, a niste pijani, znajte da je to jedan od najčešćih simptoma moždanog udara! Ukoliko imate ove simptome odmah zovite Hitnu kako bi uz vas pa makar samo telefonom, bila stručna osoba koja će vas uputiti šta treba da radite dok čekate da lekarska ekipa stigne do vas.