Sačuvajte vid: Zahvaljujući ovim savetima sačuvajte vaše oči

Naš vid je od vitalnog značaja za zdrav, samostalan i ispunjen život. Ipak, sve više ljudi doživljava različite probleme, uključujući očnu kataraktu, makularnu degeneraciju i dijabetesnu retinopatiju (vodeći uzrok slepila).

 

Šta možete da uradite kako biste zaštitili oči? Saznajte više o hrani koji koja će vam pomoći da zaštitite svoje oči i zadržite svoj vid u odličnom stanju.

Ključni vitamini i hranljive materije koji pomažu da vam oči ostanu zdrave

Vitamini

Nedostatak vitamina može da izazove probleme za noćno osmatranje i poveća rizik od makularne degeneracije i katarakte. Vitamini su važni ne samo za oči, već i za srce, bubrege, pluća, kosti i opšte stanje imuniteta.

Najbolji izvori su govedina ili pileća džigerica, riblje ulje, mleko i jaja. Indirektno, vaše telo može da dobije vitamin A od  povrća i voća.

Sa vitaminom A morate biti oprezni da ga ne konzumirate previše, jer unošenje prekomerne količine, može biti štetno. Ako unesete više od 2.800 mikrograma dnevno, možete razviti Vitamin A toksičnost, koja se manifestuje glavoboljom, vrtoglavicom, bolovima u zglobovima i promenama na koži.

Preporučeni dnevni unos je 600 mikrograma vitamina A dobijenog iz raznovrsne ishrane biljnih i životinjskih namirnica.

Pro-vitamin A karotenoidi

Ovo uključuje alfa-karoten, beta-karoten i beta-Kriptoksantin, koji telo pretvara u vitamin A tokom varenja.

Dobri izvori karotenoida su zeleniš i narandžasto, žuto i crveno voće i povrće (kelj, spanać, zelena salata, šargarepa, paprika, paradajz, sok od paradajza, slatki krompir, brokoli, lubenica, grejpfrut, kajsije).

Lutein i zeaksantin

Snažni antioksidansi koji mogu smanjiti rizik od razvoja makularne degeneracije i drugih očnih problema.

Pet dobrih izvori luteina i zeoksantina su:

Kelj
Kivi
Narandžasta paprika
Cvekla
Ovi plodovi mogu se koristiti za pravljenje sokova. Jaja su takođe dobar izvor ishrane.

Likopen

Likopen je pigment koji daje paradajzu crvenu boju. Slično luteinu i zeoksantinu, smanjuje rizik od makularne degeneracije. Takođe je povezan sa prevencijom raka.

Osim paradajza drugi dobri izvori su lubenica, grejpfrut, kajsije i pomorandže. Takođe možete da smanjte rizik od raka i srčanih oboljenja paradajzom .

Vitamin E

Ovaj vitamin pomaže telu da proizvede crvena krvna zrnca i deluje kao antioksidans.

Preporučeni dnevni unos vitamina E je 15 miligrama. Ima ga u orahu, bademima, lešniku, kikirikiju, avokadu, maslinovom ulju, žitaricama, spanaću.

Vitamin C

Vitamin C je uglavnom poznat po povećanju imuniteta. Takođe je borac protiv stresa. Najbolji izvor vitamina C je guava, crvena paprika, kivi, pomorandže, grejp, paradajz, jagode i zeleni biber.

Preporučeni dnevni unos je 75 miligrama za odrasle žene i 90 miligrama za muškarce.

Bioflavonoidi

Obično se nalaze u svežem voću. Bogati su vitaminom C. Oni su moćni antioksidanti i deluju protiv kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Oni takođe štite oči i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Napitak za zdrave oči

Napitak je sjajan način konzumiranja voća i povrća. Redovno konzumiranje je odličan način da se sačuva vid. Možete započeti dan sa sledećim sokom:

 Sastojci:

2 stabljike celera (sadrže provitamin A karotenoida)
1 šargarepa (sadrži provitamin A karotenoida)
1 narandžasta paprika (sadrži vitamin C)
2 pomorandže (sadrži vitamin C)
1 cvekla (sadrži lutein i zeaksantin)
Takođe možete dodati voće po želji, med ili kokosovo ulje da bi bilo ukusnije. Izblendirajte.

Više saveta za zdrave oči

Bobice su prava super hrana, bogata hranljivim materijama, vlaknima i antioksidansima. Određene vrste bobica kao što su borovnica i godži bobice  takođe poboljšavaju vid.

Ako imate problema sa vašim očima, kao što su zamagljen vid ili nemogućnosti da se fokusirate, onda borovnice mogu pomoći.

Ljudi koji imaju probleme sa vidom mogu da dožive poboljšanje čula vida Godži bobicama.To je zbog visokog sadržaja beta karotena u ovim bobicama.

Biljke korisne za oči i vid

Ruzmarin – biljka koja se koristi u kuvanju. Ruzmarin sadrži moćne antioksidanse koji mogu da pomognu i uspore rast katarakte. Pijte ruzmarin kao čaj, mešajte sa matičnjakom. Pijte najmanje jednu šolju toplog čaja dnevno.
Kurkuma – ima visoku koncentraciju antioksidanata, pogotovo vitamini A, C i E.