SAČUVAJTE ZDRAVLJE: Deset saveta kako da izbegnete zarazu KORONOM tokom NAJGOREG talasa

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju korona virusa koja i dalje traje

Pixabay

Vlada Republike Srbije uložila je velike napore da se uz prilagođavanje celokupnog funcionisanja sitema državne uprave adaptira uslovima epidemije smrtonosnog virusa koja i dalje traje.

U skladu sa novom situacijom osnovani su posebni kovid centri (ambulante, bolnice i mesta za testiranje na virus) sa svrhom zaštite i zbrinjavanja građana koji sumnjaju na istoimeni virus kao i zbrinjavanje onih koji su pozitivni na Kovid19.

Kako bi svi građani uspeli da se zaštite, propisane su mere zaštite i prevencije od virusa koje sadrže preporuke o korišćenju pojedinih lekova i vitamina, kao i savete za fizičku distancu i korišćenje medicinske zaštite (maske, viziri i rukavice).

Ipak, pojedine preporuke država Srbija je propisala u vidu naredba i oni koji ih ne poštuju se kažnjavaju kaznom koja je propisana zakonom.

Adekvatna zdravstvena zaštita, poštovanje mera socijalnog distanciranja, preventivna imunizacija protiv gripa uz korišćenje vitaminskih suplemenata je trenutno najefikasnija zaštita od virus Sars-Cov-2 koji izaziva bolest Kovid-19 dok se ne počne sa najavljenom imunizacijom anti-kovid vakcinama.

Prateći preporuke Svetske zdravstvene orgnaizacije, Ministarstvo zdravlja Srbije, sve zdravstvene ustanove i priznati medicinski stručnjaci građanima savetuju da urade sledeće kako bi zaštititli sebe i okruženje:

1. Često pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi. To je najefikasniji način da se zaštitite. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60 odsto alkohola.

2. Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

3. Ako se ne osećate dobro, ostanite kod kuće. To uključuje posetu lekarskoj ordinaciji, koji je potrebno da prethodno kontaktirate pozivom, kako bi vas uputili na dalje korake.

4. Kašljite ili kijajte u lakat ili koristite maramicu i bacite je u smeće. Zatim odmah operite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, dok bi najbolje bilo da koristite masku.

5. Očistite i dezinfikujte često dodirnute predmete i površine pomoću dezificijensa na bazi alkohola ili maramica za čišćenje u domaćinstvu.

6. Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim ljudima.

7. Pratite savete Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19. Izbegavajte gužve i poštujte ostale mere socijalnog distanciranja radi ograničavanja širenja korona virusa.

8. Zdravstvene ustanove sada preporučuju svima da javno nose masku od platna, čak i ako ne osećaju simtome kovida. Ovo sprečava širenje virusa. Maske treba da pokrivaju usta i nos. Čak i sa maskom, nastavite da držite distancu od šest koraka između sebe i drugih.

9. Budite u toku sa najnovijim dešavanjima u vezi sa korona virusom prateći sajt covid19.rs koji se redovno ažurira novim informacijama.

10. Obavite sezonsku imunizaciju protiv sezonskog gripa i pneumo streptokoka. Koristite vitamine C, D i B, kao i običan probiotik koji pomažu očuvanju imunog sistema.

Telefoni institucija u Srbiji koje možete kontaktirati ukoliko imate pitanja o korona virusu:

Kontakt centar Ministarstva zdravlja: 19819

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut: 011 2684 566

Brojeve telefona instituta i zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite možete pronaći na stranici covid19.rs.