ŠAKA ČISTOG ZDRAVLJA: Evo zašto je izuzetno važno da u ishranu uvrstite ORAŠASTE PLODOVE

Naučno je dokazano da samo 60 grama orašastih plodova može poboljšati seksualnu funkciju i da orasi imaju pozitivan uticaj na holesterol.

Orasi
Pixabay.com

Kako bi se dodalo popisu prednosti, istraživanje predstavljeno na ESC kongresu 2019. otkrilo je da je konzumacija orašastih plodova dva puta nedeljno povezana sa 17 odsto nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Studija je proučavala vezu između konzumiranja orašastih plodova i rizika od kardiovaskularne smrti i bolesti kod iranskog stanovništva.

Tačno 5.432 odraslih osoba starijih od 35 godina koji nisu imali istoriju kardiovaskularnih bolesti izabrani su nasumično iz urbanih i ruralnih područja Isfahana, Araka i Najafabada za potrebe istraživanja. Unos orašastih plodova poput oraha, lešnika, badema, pistaćija i semenki procenjen je 2001. godine upitnikom o frekvenciji hrane. Svake dve godine do 2013. učesnici su ispitivani o slučaju kardiovaskularnih patoloških stanja i smrti.

Ispitivani rezultati uključuju koronarne bolesti srca, totalnu kardiovaskularnu bolest, infarkt, smrt od kardiovaskularne bolesti ali i smrt iz bilo kog razloga. Tokom 12 godina praćenja zaključeno je da su zabeležena 751 kardiovaskularna oboljenja, od kojih su 594 bila koronarna oboljenja srca, a 157 moždani udar. Bilo je i 179 smrti od drugih kardiovaskularnih uzroka i 458 smrtnih slučajeva od svih drugih uzroka.

Konzumiranje orašastih plodova dva puta nedeljno ili više bilo je povezano sa 17 odsto manjim rizikom od kardiovaskularne smrtnosti u odnosu na konzumiranje orašastih plodova jednom na svake dve nedelje, piše klix.ba. Čak i nakon prilagođavanja faktora koji su mogli da utiču na ove rezultate kao što su starost, pol, obrazovanje, pušenje i fizička aktivnost, veza je i dalje bila snažna. Orašasti plodovi su obrnuto povezani s ostalim ishodima, ali i to se pokazalo neznatnim nakon prilagođavanja.

– Orašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti, a sadrže malo zasićenih masti. Takođe, imaju proteine, minerale, vitamine, vlakna, fitosterole i polifenole koji pomažu zdravlju srca – rekao je Noushin Mohammadifard, autor studije iz Isfahanovog instituta za kardiovaskularno istraživanje u Iranu.

Prema ESC smernicama, 30 grama nezaslađenih orašastih plodova dnevno navedeno je kao jedna od karakteristika zdrave prehrane, a energetska vrednost orašastih plodova je velika.

– Sirovi i sveži orasi i orašasti plodovi su najzdraviji – dodao je Mohammadifard.