Samo 10 minuta dnevno: Pokušajte da na OVE načine stanete na put mnogim bolestima

Joga
Pixabay.com

Sledi šest jednostavnih ajurvedskih tehnika samoizlečenja za koje vam treba samo 10 minuta dnevno! Primjenjujući ih redovno, zasigurno ćete biti zdraviji i vedriji – telesno, umno i duhovno.

 

Ajurveda je najstariji, sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja koji se i danas koristi širom sveta, dok u Indiji ima prednost nad zvaničnom medicinom i izučava se na državnim školama i univerzitetima. Svetska zdravstvena organizacija je na svom kongresu u Alma Ati 1977. zvanično priznala Ajurvedu i preporučila njenu primjenu i popularizaciju.

Pravilna ishrana, masaža, joga, meditacija – sve to podstiče sposobnost samolečenja.

JUTRO – 6 minuta:

Očistite jezik – 30 sekundi

Nakon pranja zuba, skinite naslage s jezika čistačem jezika, tupim nožićem ili četkicom. Jetra, žuč i bubrezi su organi koji pomažu našem organizmu da se oslobodi štetnih stvari. Kao posledica metaboličkih procesa, stvaraju se naslage i toksini na jeziku. Ako se ne uklone, posle izvesnog vremena blokiraju protok energije u telu.

Iskoristite snagu sezamovog ulja – 2 minute

Posle pranja zuba i jezika, ispirite dva minuta usta kašikom sezamovog ulja, ispljunite ga i isperite što toplijom vodom. Sezamovo ulje oslobađa desni naslaga, sprečava karijes i upalu desni; bogato je linolenskom kiselinom pa deluje i protiv gljivica, bakterija i virusa.

Samomasaža  – 3 minute

Za masažu vam je potrebna rukavica sirove svile ili meka četka. Masirajte svaki deo tela 10-20 puta, i to ovim redosledom: vrat, pa leđa dokle možete dohvatiti, zatim kružnim pokretima ramena, pa ruke sve do prstiju. Deo iznad grudi masirajte blagim horizontalnim pokretima, stomak od gore prema dole, pa sleva nadesno, butine sa vanjske i unutrašnje strane i to od gore naniže, a kolena i stopala kružno. Masaža potiče cirkulaciju i vraća energiju. Svaki segment kože je povezan s određenim unutrašnjim organima, koji su posle masaže bolje prokrvljeni, tvrdi ajurveda.

DAN – 2 minuta:

Vruća voda za piće – 30 sekundi

Kuvajte pola litre vode 10-15 min, sipajte je u nešto što čuva toplotu i svakih pola sata popijte po tri gutljaja. Zahvaljujući posebnim energetskim svojstvima, kuvana voda podstiče probavu i doprinosi izbacivanju štetnih stvari iz organizma.

Disanje koje opušta – 2 minuta

Udahnite vazduh kroz nos duboko u stomak, zadržite nekoliko sekundi, pa izdahnite kroz nos. Ne razmišljajte ni o čemu; ako vam je teško da se isključite, zamislite nešto lepo, plažu, vetar… Problemi, gnev i strah često dovode do organskih bolesti. Opuštanje pomaže i vama i vašim organima. U mozgu se proizvode endorfini (hormoni sreće), koji nas čine radosnima. Doduše, često tek posle izvesnog perioda vežbanja.

VEČE – 2 minuta:

Podstaknite probavu i kvalitetan san– 2 minuta

Zagrejte malo na pari posudu sa sezamovim uljem. Prsnite nekoliko kapi na stomak, a zatim celom šakom kružnim pokretima blago masirajte stomak u smeru kretanja kazaljke na satu. Nakon toga namočite peškir toplom vodom i držite ga na stomaku dok je topao. Na kraju obrišite stomak. Ova blaga masaža olakšava probavu tako što stimulira kontrakciju creva. Samim tim rešava problem nesanice koja se javlja kao posledica loše probave.