Ovaj recept je još jedan dokaz da su najbolje stvari u isto vreme i najjednostavnije. Ovaj recept, star više od 6.000 godina, pominje se čak i u Homerovoj "Ilijadi". Poznat je i kao grčki doručak, iako nam, ustvari, dolazi sa područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

 

Danas je poznat pod imenom “pasteli”, a pravi se od samo dva sastojka: semenki susama i meda.

Osim što je veoma ukusan, ovaj kolačić je i izuzetno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih semenki ima brojne prednosti: čisti krv, podiže imunitet i odličan je antioksidans.

Kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za ljudsko zdravlje, a sadrži i veoma veliku koncentraciju antioksidanasa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

Zato, ne treba da čudi što se “pasteli” konzumirao vekovima, ali je neobično to što se, u savremeno doba, recept negde zagubio.

Za “pasteli” vam je potrebno:

300 grama meda
300 grama paste od susamovih semenki (tahini)

Pastu možete i sami da napravite melvenjem lagano proprženih (očišćenih) semenki susama, sa malo ulja od susama (na šoljicu semenki stavite dve kašičice ulja), u blenderu. Blendirajte dok ne dobijete finu masu.

Priprema:

Dobro pomešajte sastojke, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u semenke susama i ostavite u frižideru da se stegnu.

Jedna kuglica dnevno će vam dati potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izlečiti