SAMO PRIRODNO: Evo koji vitamin je najvažnije da unosite u borbi sa KORONOM i gde ga možete naći

Stranice svetskih magazina, posebno u vremenu pandemije, prepune su informacijama u vezi s blagodetima vitamina K. No, znate li zašto je značajan njegov unos u organizam?

spanać
pixabay.com

Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja, te aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zaceljivanju rana i sprečava preterano krvarenje. Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih molekula, a najpre ćete ga pronaći  u zelenom povrću poput spanaća ili brokolija, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumancima.

Velikom broju novorođenčadi daju se injekcije s vitaminom K, kako bi se sprečila retka, ali vrlo ozbiljna krvarenja. Inače, bebe se rađaju s niskim procentom vitamina K.

Takođe, naučnici tvrde da unošenje vitamina K pospešuje rad srca i kvalitet kostiju.

Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, ona ipak ne bi trebalo da bude preterana jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.

Takođe, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.

Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude osigurano detaljno istraživanje.