SAMOPOMOĆ JE KLJUČNA: Trikovi “zlata vredni” da zaustavite štucanje ili krv iz nosa

Ova vrsta samopomoći često dobro dođe, a koliko je efikasna uverićete se sami ako se nađete u situaciji da ove savete primenite u praksi.

Alergija
Pixabay.com

1. Kad vam se, zbog hladnog napitka, koji dovodi do suženja krvnih sudova, blago “stegne, sledi” mozak, brzo jezikom masirajte nepce. To će da umiri mozak, jer se krvni sudovi od nepca ka mozgu usled masiranja brže šire.

2. Ako ste izgoreli jezik vrelom kafom ili hranom, promućkajte brzo hladnu vodu u ustima. To bi trebalo da umiri opekotinu.

3. Zapušeni sinusi mogu da budu prava muka. Zato ako vam je potrebno brzo olakšanje, na smenu pritiskajte jezik na nepce, a onda pritisnite nežno prstima između očiju.

4. Štucanje je neprijatno i može da ometa pravilan rad srca. Da biste ga zaustavili, zadržite dah, progutajte dva puta, a onda izdišite. Gutanje vazduha pomaže jer se tako izbacuju i prvobitni mehurići vazduha koji su izazvali štucanje.

5. Ako vam ide krv na nos, ne naginjite glavu unazad. Krv će se tako slivati u grlo, što nije dobro. Umesto toga, uhvatite nos odmah iznad nozdrva i blago se naginjite unapred.

6. Sisanje palca možda zvuči detinjasto i čudno za odraslu osbu. Ali postoji dobar razlog zašto bi odrasli trebalo to da rade. Naime, ako ste anksiozni ili na ivici napada panike, stavite palac u usta i pokušajte da izdišete vazduh preko palca. Ovo će znatno smiriti rad srca.loading...