Jezik zdrave osobe je rozikaste boje, kao i sluzokoža kojom je obložena usna šupljina, a njegova površina je ravna i bez nepravilnosti.

Možda vam ne deluje tako, ali jezik zaista može da bude pokazatelj zdravstvenog stanja organizma, prenosi Lovesensa.rs.

Tamna boja jezika

Izgled: Jezične papile su izdužene i tamne, jezik na dodir nije bolan, ali je lepljiv.

Tamna boja najčešće je posledica prekomerne upotrebe antiseptičnih sredstava, upotrebe antibiotika ili pušenja. Protiv ovih promena dovoljno je četkicom ili specijalnom „gumicom” koja se nalazi na nekim četkicama za zube, energično protrljati jezik i podstaći ljuštenje tamnog sloja. U nekim slučajevima lekar može prepisati ispiranje usta specijalnim sredstvom na bazi retinola.

Beličasti sloj na jeziku

Izgled: Lepljiv i prekriven debelim belim slojem, jezik kao da je otežao i teško je pokretljiv.

Ovo je znak otežanog i usporenog obnavljanja ćelija jezika. Najčešće se takve promene javljaju pri povišenoj telesnoj temperature ili jakoj prehladi. Međutim, promene mogu da budu i pokazatelj problema sa digestivnim traktom.

Jezik prekriven crvenim tačkicama

Izgled: Na jeziku se pojavilo mnoštvo neprijatnih ispupčenih crvenih tačkica.

Uz to, osoba sa ovakvim jezikom može da oseća bol u grlu i mučninu i može da ima povišenu temperaturu, a na koži joj se iznenada mogu pojaviti male crvene mrlje. Ovo je mogući simptom šarlaha, zarazne bolesti prouzrokovane bakterijom streptokokom, koja najčešće pogađa decu. Obavezno bi se trebalo javiti lekaru koji će odrediti terapiju na bazi ciljanih antibiotika kako bi se ubrzao proces izlečenja i smanjila opasnost prenošenja zaraze.loading...