San podstiče regeneraciju kože: Tri saveta stručnjaka za maldoliki izgled

Da li ste znali da koža prelazi u režim "popravke" dok spavamo?

spavanje
Pixabay.com

Spavanje je verovatno najvažnije vreme za podsticanje zdravog starenja kože. Imati dovoljno sna je samo po sebi savet za lepotu, ali postoji još mnogo toga što možemo da uradimo da bismo obezbedili zdravu, mladalačku kožu dok spavamo.

Čišćenje kože

Možete da preskočite jutarnje čišćenje lica, posebno ako vam se koža osuši tokom noći, ali o večernjem pranju lica ne treba da se polemiše.

– Ako želite da čistite lice samo jednom dnevno, uradite to uveče da biste mogli da skinete sve nečistoće pre nego što odete na spavanje – kaže dermatolog Džinin Dauni, doktor medicine. Zagađivači i svakodnevna prljavština se nakupljaju na koži kako dan odmiče, što može doprineti oksidativnom stresu, dosadnoj, hrapavoj koži i finim borama ako ne očistite lice pre spavanja.

Hidratacija

Nepravilna hidratacija može da dovede do preranog starenja kože.

– Znamo da nivoi hidratacije kože imaju tendenciju da opadaju od popodneva do večeri, zbog čega su teže noćne kreme korisne uveče – ističe dermatolog.

Potražite sastojke kao što su ceramidi, peptidi i omega-3 masne kiseline u hidratantnoj kremi, jer oni hrane barijeru kože i održavaju je snažnom.

Položaj spavanja

Položaj spavanja može da dovede do bora tokom vremena. Konkretno, ove fine linije spadaju u kategoriju „kompresionih bora“ jer se dešavaju kada svake noći zgnječite (ili stisnete) lice u jastuk. Kako starite i nivoi kolagena počinju da opadaju, možda ćete primetiti da te linije počinju da se zadržavaju. Zato se preporučuje da spavate na leđima kako biste izbegli taj pritisak – što može da bude prilično teško za većinu ljudi. Takođe bi  jastučnicu od svile ili satena mogla da pomogne kako bi vaša koža klizila po površini bez ikakvog trenja ili povlačenja.