SAN TOPI MASNE NASLAGE: Ovo su najbolji saveti za skidanje sala sa stomaka

Možda ste to i znali, ali da ponovimo: ne postoji trik da vežbanjem skinete samo stomak, a da vam ne "spadnu" i zadnjica i grudi, recimo.

Stomak Mršavljenje
Pixabay.com

Pre nego što otkrijemo šest načina da skinete salce sa stomaka, trebalo bi da znate da ravan stomak nije važan samo da biste dobro izgledali. Visceralne masti, odnosno salo koje se nalazi u stomaku i okružuje unutrašnje organe, povezuje se zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti i dijabetesa tipa

Takođe, rizik od ovih bolesti se značajno povećava ako je obim struka kod žena veći od 88, a kod muškaraca veći od 101 centimetra.

Dakle, razlozi zbog kojih bi trebalo da skinete to salce su mnogo važniji od “pločica” na stomaku.

Krećite se što više

Trčanje, vožnja bicikla, plivanje, brzo hodanje… bilo šta što će vam ubrzati puls i naterati vas da se preznojite pomaže u smanjenju visceralne masti.

Lični trener Noam Tamir kaže da je trening visokog intenziteta dobar način za sagorevanje masti na celom telu, uključujući i masti na stomaku.

– Ova vrsta treninga pomaže da se kalorije sagorevaju i i tokom i nakon treninga. Plus, pomoći će da se promeni kompozicija tela tako što će se povećati mišićna masa – navodi on.

Jedite više proteina

Možda ste i čuli da bi trebalo da unosite više proteina ako želite da smršate, ali ne znate zašto je to tako – ima veze sa insulinom.

– Telo proizvodi više insulina kako starimo, jer mišići i masne ćelije slabije reaguju. Kada telo ne reaguje dobro na insulin, u telu ga se stvara više, a to doprinosi taloženju masti, posebno na stomaku. Tada protein stupa na scenu – ishrana bogata proteinima može da vas zaštiti od insulinske rezistencije – objašnjava dr Luis Aron.

Da biste skinuli salo sa stomaka, jedite više mesa i ribe, ali unosite i biljni protein – pasulj i sočiva su dobar izvor proteina, a sadrže i hranljiva vlakna i zdrave ugljene hidrate.

Unosite više zdravih masti

Umesto putera, koji ima zasićene masti, koristite maslinovo ulje koje ima nezasićene masti. Pored toga što će podići nivo holesterola, zasićene masti će doprineti i taloženju visceralnih masti, za razliku od nezasićenih masti.

Plus, namirnice koje sadrže nezasićene masti će vas bolje zasititi, pa nećete ogladneti ubrzo posle obroka. Samo, imajte na umu da namirnice koje sadrže masti imaju i više kalorija, pa pazite na porcije.

Obratite pažnju na spavanje

Ne zakidajte sebi na spavanju. Studija sprovedena 2017. godine je pokazala da učesnici koji spavaju po šest sati noću imaju veći obim struka, u proseku za oko tri centimetra u odnosu na one koji spavaju po devet sati.

I držanje jednog obrasca spavanja smanjuje masti na stomaku: oni koji se bude u isto vreme svakog jutra i ležu uveče u krevet u isto vreme imaju manje masti u telu, pokazala je studija Brigam Jang univerziteta.

Takođe, i istraživanje sprovedeno 2018. je pokazalo da samo jedna noć nedovoljnog spavanja može da utiče na metabolizam. Dakle, ako ne spavate dovoljno tokom nedelje, ne možete to da nadoknadite za vikend.

Unosite hranljiva vlakna

Hrana bogata hranljivim vlaknima će usporiti varenje i duže će vas držati sitim.

Studija sprovedena 2012. godine je otkrila da oni koji su unosili oko 10 grama hranljivih vlakana dnevno – što je otprilike dve manje jabuke, šolja graška i pola šolje pasulja – smanjili su visceralne masti za 3,7 odsto u periodu od pet godina.

Ne zaboravite balans

Skidanje salceta sa stomaka ne znači da treba da se izgladnjujete ili držite neke striktne dijete.

– Ljudi često misle da treba da izbegavaju ili jedu određenu hranu da bi smršali, ali je poenta u tome da imaju balansiranu ishranu, da paze na kalorije i porcije. Tako telu obezbeđujete da ima dovoljno energije za sve što treba, dok istovremeno pazite na kilažu – kaže nutricionista Zeratski.

Dakle, nemojte da se fokusirate na restrikciju hrane, već na unos namirnica koje će vas duže držati sitim.

– Jedite namirnice koje vas bolje zasite i koje imaju više vode, poput voća i povrća. Osim što su zdrave, niskokalorične su, a jasno je da je i broj kalorija važan za skidanje masti sa stomaka – kaže nutricionista.