Voda sa smanjenim udelom magnezijuma negativno utiče na čvrstinu kostiju, pokazala je nova studija.
Novija zdravstvena istraživanja ukazuju na povećanu stopu frakture kuka kod Norvežana, što se u izvesnoj meri pripisuje i sastavu vode.Naučnici su uzeli u obzir i faktore koji najčešće utiču na kvalitet kostiju poput pušenja, telesne mase i visine, ishrane i fizičke aktivnosti, ali nisu uočili njihovu značajniju povezanost sa rizikom od frakture.
Studija sprovedena na 700.000 muškaraca i žena tokom sedam godina ispitivala je u kojoj meri je sastav pitke vode povezan sa rizikom od frakture kuka.
Iznenađujući rezultati su pokazali da voda sa smanjenim udelom magnezijuma, prisutna u odredenim delovima Norveške zaista utiče na kvalitet kostiju.
Uprkos tome što je kalcijum najvažniji mineral za čvrstinu kostiju, rezultati nisu dokazali njegov zaštitni uticaj u ovom slučaju, dok se sa druge strane, udeo magnezijuma u pitkoj vodi pokazao ključnim.
Autori studije istakli su da su potrebna dalja istraživanja da bi se otkrio tačan mehanizam delovanja minerala u pitkoj vodi na rizik od frakture kuka, a do tada predlažu obogaćivanje vode magnezijumom da bi se smanjile stope tog javno zdravstvenog problema u Norveškoj.