Sastav vode utiče na čvrstinu kostiju

Voda sa smanjenim udelom magnezijuma negativno utiče na čvrstinu kostiju, pokazala je nova studija.

Novija zdravstvena istraživanja ukazuju na povećanu stopu frakture kuka kod Norvežana, što se u izvesnoj meri pripisuje i sastavu vode.Naučnici su uzeli u obzir i faktore koji najčešće utiču na kvalitet kostiju poput pušenja, telesne mase i visine, ishrane i fizičke aktivnosti, ali nisu uočili njihovu značajniju povezanost sa rizikom od frakture.

Studija sprovedena na 700.000 muškaraca i žena tokom sedam godina ispitivala je u kojoj meri je sastav pitke vode povezan sa rizikom od frakture kuka.

Iznenađujući rezultati su pokazali da voda sa smanjenim udelom magnezijuma, prisutna u odredenim delovima Norveške zaista utiče na kvalitet kostiju.

Uprkos tome što je kalcijum najvažniji mineral za čvrstinu kostiju, rezultati nisu dokazali njegov zaštitni uticaj u ovom slučaju, dok se sa druge strane, udeo magnezijuma u pitkoj vodi pokazao ključnim.

Autori studije istakli su da su potrebna dalja istraživanja da bi se otkrio tačan mehanizam delovanja minerala u pitkoj vodi na rizik od frakture kuka, a do tada predlažu obogaćivanje vode magnezijumom da bi se smanjile stope tog javno zdravstvenog problema u Norveškoj.