SATIMA SEDITE ZA EKRANOM? Pet lakih vežbi otklanjaju bol u kolenima

Svi koji najveći deo dana provedu u sedećem položaju treba redovno da vežbaju lake vežbe za kolena.

Kolena
Pixabay.com

Bol u kolenu neminovan je pratilac starenja, jer je “trošenje” hrskavice deo prirodnog degenerativnog procesa. Da bi se ovo neprijatno stanje izbeglo i da bi se proces propadanja kolena zaustavio što je moguće više, prva i osnovna terapija je jačanje mišića koji okružuju kolena.

Uz čvrstu potporu zglob kolena biva fiksiran na mestu i ne može da dođe do staračkog krivljenja nogu. Uz to, postaćete mnogo pokretniji, a samim tim i vitalniji.

Predlažemo vam neke od najboljih vežbi za jačanje muskulature kolena. One su bezbedne za većinu, ali ipak budite oprezni.

Polučučanj

Oslanjajući se na naslon stolice ili kreveta, spustite se u polučučanj. Leđa su sve vreme ispravljena i zategnuta, a karlica fiksirana i ne pomera se. Nemojte duboko da se spustite u polučučanj, jer to može da prouzrokuje bol u kolenu. Ponovite vežbu 10 puta.

Lopta između nogu

Sedite na pod. Oslonite se na šake, a noge opružite. Između kolena postavite manju loptu. Stiskajte kolenima loptu i zadržite je stisnutu tri sekunde. Ponovite 10 puta.

Otvaranje kukova

Lezite na pod, a noge podignite uvis pa ih savijte dok potkolenice ne budu pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Iz tog položaja “oborite” kolena u stranu. Zadržite otvorene kukove tri sekunde pa vratite u prvobitan položaj. Ponovite 10 puta.

Na ivici kreveta

Sedite na ivicu kreveta ili stolice. Neophodno je da noge vise. Zategnite leđa. Polako podižite jednu nogu dok je potpune ne opružite zatežući mišiće butine i potkolenice. Nogu u opruženom i zategnutom položaju zadržite tri sekunde, zatim je spustite, pa isto ponovite opružanjem druge noge. Uradite 10 ponavljanja za jednu i drugu nogu.

“Guranje” podloge
Sedite na ravnu podlogu ispruženih nogu. Iz ovog početnog položaja pokušajte kolenom da “gurate” podlogu zatežući mišiće butine. Vežbu ponovite desetak puta.