SATNICA IZ MINUTA U MINUT: Evo šta se događa u našem organizmu ako popijemo PREVIŠE PIVA

Gazirana pića i alkohol mogu imati znatan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom dejstvu piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.

Pivo
Pixabay.com

Kada konzumiramo pivo ono nakon 5 minuta ulazi u krvotok i odmah deluje na mozak i mišiće. Sledećih sat vremena telo pivo vidi kao otrov i pokušava da ga se što pre reši.

Ako pojedemo obilan obrok pre pića, na taj način ćemo obložiti naš želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo jer je u toku absorpcija hrane.

Ako ste ljubitelj piva i ponekad volite da preterano uživate u njemu, ovo je 7 stvari koje pritom treba da znate:

Pivo
Pixabay.com

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje telom do želuca gde se apsorbuje u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Posle 10 minuta telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga deponuje, pokušava da ga razgradi i rešiti ga se što je pre moguće.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga uklonio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedinjenje koji je uzrok mamurluka drugi dan.

Alkohol se pretvara u acetatnu kiselinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su telu prihvatljive i to nas otrežnjava. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

4. Nakon 20 minuta

Posle 20 minuta počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Posle 45 do 90 minuta delovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Posle 60 minuta imamo potrebu da idemo u wc jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku pa moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.

Prestanemo li da pijemo osećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je telo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata

Nakon 12 do 24 sata , kada se probudimo verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bledilo i drhtavicu i simptome koje uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.