SAVET STRUČNJAKA: Evo zašto ŠEĆER NE TREBA u potpunosti da izbacite iz ishrane

Dugo se ukazuje na to da šećer ima štetne efekte, ali treba razmotriti suprotno mišljenje...

Slatkiši
Pixabay.com

– Potpuno izbacivanje prirodno prisutne supstance u našoj ishrani takođe može biti opasno – kaže francuski lekar Džimi Muhamed.

Ovaj makronutrijent je neophodan da bi mozak dobro funkcionisao. Dok se apeli da se odlučimo za zdraviju hranu i isključimo beli šećer i dalje množe, Muhamed upozorava da nije dobro u potpunosti odustati od proizvoda bogatih ovim ugljenim hidratima.

– U modi je dijeta bez šećera uz parolu: detoksikacija tela od šećera. Ali u ovom teškom periodu to ne savetujem – navodi specijalista.

Šećer neophodan za mozak

Razlog da se šećer poštedi progona je taj što je on neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Daje energiju ćelijama, posebno onim u mozgu, što predstavlja dva odsto naše težine, ali zahteva 25 odsto ukupne potrošnje energije, dodao je doktor.

Alternativa su zaslađivači

Muhamed je takođe rekao da ako pokušavate da eliminišete beli šećer, smeđi šećer i sirupe poput agave – koji su štetni i čiju potrošnju svakako treba da ograničite – može se stvoriti “osećaj frustracije”. S tim u vezi, preporučio je cimet kao alternativu.

– Cimet ima slatku notu, ali nema šećer, što smanjuje impuls da se posegne za zaslađivačem – rekao je specijalista.

Osim toga, pomaže vam da dobro spavate.

Šećer u umerenim količinama

Iako nije opasno kada se umereno konzumira, višak šećera i drugih zaslađivača može izazvati zavisnost jer aktivira proizvodnju dopamina i pravi začarani krug u našem mozgu, rekao je Muhamed. Pored toga, neophodno je znati razliku između dobrih i loših šećera. Na primer, alkohol može da prouzrokuje probavne probleme ako se konzumira previše, rekao je lekar. A izvor kvalitetnih šećera je voće i povrće.