Saveti za trudnice u 6. mesecu: Sve što treba da znaju BUDUĆE MAME

26. nedelja trudnoće predstavlja 4. nedelju 6. meseca i njenim završetkom se ulazi u poslednje, treće tromesečje. Tada trudnoća ubrzano menja telo majke i telo bebe, trudnicu usporava i zahteva mnogo odmora.

pixabay

Šta je to važno primeniti od 26. nedelje trudnoće? Kako olakšati simptome i imati zdrav nastavak trudnoće?

Dobri saveti su uvek dobrodošli, a ovaj tekst nudi upravo takve informacije.

26. nedelja trudnoće i sve češći bolovi

Ono što svaku trudnicu prati jesu bolovi u donjem delu leđa jer se ligamenti šire i kosti pomeraju. Od 26. nedelje trudnoće stomak će biti sve veći, a kičma opterećenija pa će bolovi u krstima postati svakodnevnica.

Sada će početi i Brakston-Hiksove kontrakcije koje nisu opasne, ali izazivaju nelagodnost i strah kod trudnice. Ovo su pripremne kontrakcije kod kojih se stomak kontrakuje na oko 1 minut da bi posle toga bilo sve u redu.

Od 26. nedelje trudnoće javlja se i nelagodnost kod obezbeđenja pravilnog položaja tokom sna. Stomak je veći, a dete vrlo često zauzima neobične položaje pa se trudnica oseća nelagodno.

Saveti:

Kada je reč o bolovima usled rasta trudnoće, nekog specijalnog leka nema osim odmora uz podignute noge i pravilnog držanja tela. Masaže su dobro došle i umereno vežbanje koje će mišiće održati u formi.

U svakom trenutku svom ginekologu treba objasniti sve simptome, a on će proceniti da li su to normalni simptomi trudnoće ili zahtevaju veći oprez. Isto važi i za lažne kontrakcije koje mogu biti bezazlene, ali i najavljivati prevremen porođaj pa je najbolje kada stručno lice potvrdi da je sve u redu.

Mnoge trudnice od ovog perioda imaju nemirne snove. U početku ih beba budi svojim ritanjem u stomaku, a kasnije su to odlasci u toalet jer se beba spustila na bešiku. 26. nedelja trudnoće i početak 7. meseca započinje sa ovim problemom.

Važnost pravilne ishrane

U period od 24. do 28. nedelje trudnoće najčešće se otkriva gestacijski dijabetes. Pankreas ne uspeva da proizvede dovoljno insulina pa dolazi do povišenog šećera. Iako se ovo stanje ne može sprečiti hranom važno je pomoći telu i ne pogoršavati dodatno situaciju u organizmu.

26. nedelja trudnoće je vreme kada se može javiti i anemija pa su analize krvi neophodne u ovom periodu. Pored ovog problema trudnice u ovom periodu imaju lošije varenje, gorušicu, a veliki apetit. Kako ostati prevazići sve probleme?

Savet:

Hrana bogata gvožđem koja se konzumira se ne koristi neposredno pre ili posle kafe. Banane pomažu telu da resorbuje gvožđe pa sve vitamine, ali i obroke treba planirati tako da druge namernice ne unište hranljive vrednosti.

Kako kilaža trudnice raste sve je važnije izbegavati masno, prženo, pohovano i veštačke šećere. Ne samo da ove namernice manje goje već i imaju hranljive nutritijente koji pomažu da trudnoća ostane zdrava.

Redovno vežbanje

Trudnoća u 26. nedelji još uvek nije umarajuća, ali trudnica svakako mora biti obazrivija tokom svih aktivnosti. Svakako se savetuju lagane vežbe koje su dobre za zdravlje mame i bebe.

Savet:

Plivanje je nešto što je izuzetno korisno tokom svih 9. meseci trudnoće. Treba izbegavati kontaktne sportove, ali i one koji zahtevaju održavanje stabilnosti. Kako trudnoća raste tako je sve važnije ostati aktivan pa makar to bila i umerena šetnja.

Primenite ove savete i ostanite zdrava trudnica celu trudnoću.