SAVEZNICI IMUNITETA I VITKE LINIJE: Pet najzdravijih vrsta voćki koje možete pojesti

Kada se okreću zdravoj ishrani, mnogi posežu za povrćem, celim zrnima žitarica, dok voće ostaje u zapećku. To je velika greška, poručuju nutricionisti, a naročito ako se uzme u obzir da postoji supervoće – najzdraviji plodovi koju možete pojesti.

Jabuka
Pixabay.com

Na listi neverovatno korisnih plodova nalazi se voće koje sadrži materije koje čovek ne može uneti nijednom drugom namirnicom. Uprkos tome što je količina šećera u voću velika, u pitanju su sočna, aromatična „pakovanja“ važnih antioksidantnih i drugih materija koje su blagotvorne po naša tela.  

O akai bobicama se mnogo priča, naročito među onima koji žele da smršaju. Istina je da mogu da utiču na gubitak viška kilograma zahvaljujući visokom nivou antioksidantnih materija, ali korist koje organizam može imati od ovog voća daleko je veća od toga. Ovo bobičasto voće bogato je flavonoidima antocijanima koji povoljno deluju na krvotok. Odličan su izvor vitamina koje „voli“ koža. Unosom akai bobica možete sniziti nivo lošeg holesterola, a smim tim i ojačati srce. I digestivni trakt će vam reći hvala ukoliko budete pili sok od ovih bobica.

Jabuke su uvek na listama najpopularnijeg voća. Ima ih tokom cele godine, zbog čega ih neki izbegavaju uz izgovor da su dosadne. To je velika greška jer je u pitanju voće koje je šampion u količini flavonoida, vlakana i antioksidansnih materija. Drugim rečima, jabuke su odlične za nervni sistem, probavni sistem, dobar je saveznik u borbi sa dijabetesom i hipertenzijom.

Banana
Pixabay.com

Jedan od najukusnijih plodova na planeti je banana. Ipak, ne treba gledati samo učinak koji ima na nepcu i jeziku već i zdravlju, a tu je među najjačima. Oni koji pate od dijabetesa trebalo bi da imaju ovo voće na trpezi. Materija koju sadrže ovi žuti plodovi, pektin, utiču na regulaciju šećera u krvi. Iako su bogate ugljenim hidratima i slatke su, nema opasnosti da će podići nivo šećera u krvi. Naprotiv, držaće ga pod kontrolom. Zahvaljujući kalijumu, banana je odlična i u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Probavu će regulisati uz pomoć vlakana.

Spisak supervoća ne može da prođe bez grejpfruta. Ukoliko se borite sa viškom kilograma, sočni grejpfrut će vam biti odličan pomoćnik – nema mnogo kalorija, a bogat je važnim materijama poput vitamina A i C. Međutim, grejpfrut ne sme da se uzima uz neke lekove jer umanjuje njihovo dejstvo. Zbog toga proverite u uputstvu lekova koje uzimate da li smete da ga jedete pre nego što se počastite ovim voćem.

Kada je reč o voću koje obiluje vitaminom C, kivi ne sme da se preskače. Ali, ovo zeleno voće sa crnim semenčicama čuda čini kada je u pitanju regulacija probave. Ukoliko redovno imate kivi na tanjiru možete da zaboravite na neredovnu stolicu, nadutost, gorušicu, ali i nesanicu, problematičnu kožu.