SAVEZNICI U MRŠAVLJENJU: Dva faktora UBRZAVAJU proces sagorevanja masti

Ukoliko želite da brzo smršate, hladno vreme je idealan period za to, posebno ukoliko uz to u dovoljnoj meri uzimate vitamin A.

pixabay.com

Ljudi koji žele da smršaju mogu početi da prihvataju zimske mesece kao saveznike, obzirom da je poslednja studija u naučnom časopisu Molecular Metabolism pokazala da niske temperature i vitamin A dodatno poboljšavaju proces sagorevanja masti u organizmu.

Ova studija istraživala je efekte niskih temperatura i vitamina A na pretvaranje bele masti, u kojoj se skladišti višak kalorija, u smeđu masnoću, koja “stimuliše” sagorevanje masti i stvaranje toplote.

Naime, više od 90 odsto masnih naslaga u ljudskom telu čine bele masti, koje se talože u stomaku i butinama.

Prema nalazima, niske temperature povećale su nivo vitamina A, koji stimuliše sagorevanje masti. Povećanje nivoa vitamina A i njegovog toka kroz krv, proteina koji vezuje retinol dovelo je do veće stope sagorevanja masti.

Studija pokazuje svetle tačke za buduće pronalaženje rešenja za suzbijanje debljanja i gojaznosti.

Preterana količina vitamina A može biti kontraproduktivna.

Uprkos tome, vodeći istraživač studije, Floran Kifer sa Medicinskog univerziteta u Beču, upozorava da uzimanje velike količine vitamina A kao dodataka ishrani može biti kontraproduktivno u pokušaju mršavljenja.

– Naši rezultati pokazuju da vitamin A igra važnu ulogu u funkciji sagorevanja masnog tkiva i utiče na ubrzavanje metabolizma. Međutim, ovo nije argument za konzumiranje velike količine vitamina A kao dodataka ishrani, jer je presudno da vitamin A bude transportovan u prave ćelije u pravo vreme, tokom teninga – objašnjava istraživač.loading...