SAVEZNICI U MRŠAVLJENJU: Ovi ZAČINI sagorevaju kalorije i ubrzavaju metabolizam

Želite li da pojačate potencijal sagorevanja masti? Onda je možda pravo vreme da pojačate temperaturu tela.

Pixabay.com

Termogeneza je proces proizvodnje toplote u telu, što ubrzava metabolizam i pomaže sagorevanje kalorija. Najlakši način da podignete temperaturu tela je vežbanjem, ali isto može i dijetom.

Neki tipovi hrane podstiču metabolizam više nego drugi proizvod, te stoga sagorevaju više kalorija. Ovo uključuje začine, protein, ulje kokosa i zeleni čaj. Možete da sagorite između 40 i 100 kalorija više po danu tako što ćete uzimati nešto od ljutih namirnica.

Protein sadrži veći termički efekat nego masti i karbohidrati, jer mu je potrebno duže da se svari, te koristi više energije. Takođe i zasiti lako, pa nećete dugo biti gladni.

Začini kao što su crni biber i čili su, takođe, vrlo efikasni. Holandska studija je otkrila da 10 grama čilija po obroku povećava temperaturu tela odmah nakon unosa namirnice. Aktivni sastojci iz čilija ubrzavaju metabolizam, sagorevaju masti i smanjuju apetit.

Crni biber takođe pospešuje metabolizam. Takođe pojačava apsorpciju zdravih hranljivih materija. Druga studija pokazuje da sastojci iz zelenog čaja sagorevaju masne ćelije. Ulje kokosa stimuliše metabolizam i do 5%.

Postoji ogroman broj termogenetskih suplemenata na tržišu, ali prilagođavanje ishrane je sigurniji i zdraviji način da ubrzate sagorenje masti.

Vežbajte redovno, izbacite prerađenu hranu iz ishrane, dodajte termogenetsku hranu i uskoro ćete ubrzati metabolizam.