SAVEZNICI U MRŠAVLJENJU: Začini koji tope masti i “ubijaju” glad

Uloga začina u našoj ishrani ne svodi se samo na poboljšanje ukusa, oni su, takođe, vrlo korisni i kada ste na dijeti.

Začini
Pixabay.com

U borbi sa kilogramima i pri usvajanju zdravih navika treba da mislimo na sve, a tražeći zamenu za nepoželjne namirnice, malo ko se seti začina. Začini nam uglavnom koriste da poboljšamo ukus hrane, jer što je dijetalna hrana manje ukusna, manje su šanse da ćemo da uspemo da zdržimo motivaciju i disciplinu.

Zagrevanje

Zahvaljujući svom sastavu, svi začini donose određene dobrobiti za naš organizam. Reč je o začinima koji podižu temperaturu tela, pospešuju sagorevanje masti i ubrzavaju metabolizam. Time pomažu u smanjivanju masnih naslaga. Naravno, ne preporučuje se samo u vreme dijete, već i u svakodnevnoj ishrani. Većina takvih začina je dostupna i kod nas, pa ne moramo da tražimo egzotične recepte kako bismo ih upotrebili, jer se odlično uklapaju i naša uobičajena jela.

Cimet

Ovaj omiljeni božićni začin zapravo je unutrašnja kora drveta iz porodice lovora, a razlikuju se dve vrste: kineski i cejlonski cimet. Osim što je bogat antioksidansima i deluje protiv infekcija, ovaj začin pomaže i u regulaciji šećera u krvi, regulišući proizvodnju insulina. Takođe, smanjuje apetit i daje efekat sitosti duže vreme.

NJime možete posuti zobenu kašu, pomešati ga sa svežim sirom ili jogurtom. U slanoj varijanti cimet možete da koristite i u marinadi za meso.

Đumbir

Biljka iz porodice ljiljana, poreklom je iz Kine, primarno je poznata po blagotvornom uticaju na probavu i upale, ali je jako dobar u održavanju telesne težine. Naime, đumbir je odličan prirodni lek za glavne uzroke nakupljanja masnih naslaga, a to su prejedanje, manjak vežbanja i stres.

Kurkuma

Još se naziva i indijski šafran, kurkuma je najpoznatiji sastojak slavne mešavine začina i daje joj karakterističnu žutu boju. Koristi se za mnoge zdravstvene probleme, a što je najvažnije sprečava u stvaranju masnih naslaga i podstiče ćelije da stvaraju nove mitohondrije koje razgrađuju hranu. Đumbirom možemo posuti mesto pre pečenja nemasne pileti koja je često u dijetalnim kuvarima, a može se mešati i sa kuvanim jelima, npr. paprikaš, sočivo.

Kajenski biber

Ovaj začin dobija se mlevenjem kajenske papričice koja pripada srednje ljutim papričicama. Kao i ostali termogeni začini, kajenski paparat smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pomaže u gubljenju kalorija, a za sve to zaslužan je njen sastojak kapsaicin.

Crni biber

Začin koji je najmanje egzotičan i najjeftiniji sa ovog spiska, iako se ugzaja u tropskim krajevima, posebno blagotvorno deluje na probavu, a takođe utiče i u suzbijanju masnih naslaga. Čaj od crnog bibera je odličan proizvod za gubitak kilograma. Može da se kombinuje sa mnogim jelima, a ako preterate sa njim, jelu dodajte malo mleka ili jogurta.