Saveznik u kućnim poslovima: Zašto ne bi trebalo bacati koru narandže?

Kada jedemo narandžu, uživamo u sočnim kriškama, a koru bacamo. Međutim, koru možemo iskoristiti, pa bismo možda trebali dobro razmisliti pre nego što ih bacimo u smeće.

Pomorandža
Pixabay.com

Napravite prirodno sredstvo za čišćenje

Izrada vlastitog sredstva za čišćenje od narandžine kore jednostavan je način da smanjite otpad i uštedite novac. Možete ga upotrebiti za čišćenje prozora, ploča za kuvanje. Jednostavno u jednu bocu ulijte alkoholno sirće i dodajte narandžinu koru. Smesu držite u frižideru nekoliko sedmica i s vremena na vreme protresite.

Odbijanje insekata

Osušite malo narandžine kore. Napunite bocu sa raspršivačem vodom i dodajte joj osušene kore narandže. Poprskajte ga kad god trebate.

Rešite se neugodnih mirisa

Jasno je da niko ne uživa u mirisu nogu, iako je to normalno i vrlo često. Još jedna izvrsna upotreba narandžine kore jeste stavljanje kore u svaku cipelu preko noći i uživanje u svežem mirisu citrusa ujutro dok oblačite cipele.

Izbeljivanje zuba

Kad razmišljamo o tome što znači imati sjajan osmijeh, prva misao obično su beli zubi. Narandžine kore sadrže prirodni spoj nazvan limunska kiselina koji se često dodaje pasti za zube, a može vam pomoći da zube učinite biserno belim. Jednostavno svoje zube jednom nedeljno oribajte narančinom korom i isperite.