SAVEZNIK U MRŠAVLJENJU: Da li je zdravije piti vodu pre, tokom ili nakon obroka?

Presudna je za naše zdravlje, od funkcionisanja probave do hidratacije kože koja usporava čak i starenje, pomaže kod mršavljenja, bolje koncentracije, energije i raspoloženja. Preporuka je piti barem dve litre vode dnevno.

Voda
Pixabay.com

Međutim, postoje dve suprostavljene teorije – ona koja tvrdi da vodu treba pijuckati tokom obroka i ona koja kaže da nikako ne treba piti vodu tokom jela! Neki tvrde da je treba piti posle jela. Šta je zapravo istina?

Ako i uzrokuje neke loše stvari, dobrobiti daleko nadilaze te minuse. S druge strane, studije su dokazale kako voda uz jelo sprečava prejedanje pa tako i neželjene kilograme. Ipak, tu se misli na dve čaše ili više, a ne nekoliko gutljaja. Jedna studija je dokazala da su odrasli koji su konzumirali po čašu vode pre obroka gubili više kilograma u dijetnom režimu od onih koji nisu pili.

Uz čašu vode pre ručka brže ćete osetiti sitost, pa i pojesti manje. Takođe, pijuckanje uz jelo usporava i brzinu kojom jedemo, pa ćemo tako pojesti manje. Naime, kad sporo jedemo ostavljamo dovoljno vremena mozgu da nam pošalje signal da više nismo gladni (obično mu treba 10 minuta otkako je hrana napunila želudac da nam to javi). Voda pomaže i da hrana lakše prođe kroz naš probavni sistem pa konzumiranje zapravo dobro deluje protiv nadutosti i konstipacije.

Na osnovu svega možemo zaključiti da vodu treba piti pre obroka, za vreme jela i između obroka.