SAVEZNIK U ODRŽAVANJU NEGE I HIGIJENE: Top 6 načina za upotrebu magičnog praška

Retki su oni koji sodu bikarbonu nemaju u svom domu – ona se može koristiti u raznovrsne svrhe, a najbolje od svega je to što je tako jeftina.

pixabay.com

Ali, da li ste znali da vam ona može pomoći i da izgledate bolje?

Evo i kako.

Dezodorans

Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode kako biste dobili vlažnu pastu. Nanesite je ispod pazuha kao dezodorans – deluje jednako kao i dezodorans, samo što ima neutralan miris – sprečava nastanak neprijatnih mirisa i nastajanje fleka od znoja na odeći.

Šampon za dubinsko pranje kose

Kosu je, s vremena na vrieme, potrebno oprati šamponom za dubinsko pranje kako bi eliminisali naslage proizvoda za stajling. Dodajte malu količinu sode bikarbone vašem šamponu i koristite kao i obično – dobićete odličan šampon za dubinsko pranje kose.

Izbeljivanje zuba

Pomiešajte kašiku sode bikarbone sa pet kapi hidrogen peroksida. Izmiešajte i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se stvori pasta. Pastu ravnomerno nanesite na zube koristeći četkicu i ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga zube operite pastom za zube i temeljno isperite vodom. Za najbolje rezultate, postupak ponavljajte jednom sedmično. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, smesu “držite” na zubima deset minuta, ali ne duže od toga, jer bi zubi mogli biti neravnomerno izbeljeni.

Piling

Soda bikarbona je i fantastičan, prirodni, piling. Pomešajte je sa malo vode te je nanesite na lice kao što nanosite i fabrički proizvedeni piling. Na taj način ćete trenutno i efikasno ukloniti mrtve ćelije kože i druge nečistoće. Piling primenjujte dva puta sedmično. Nakon tretmana nanesite hidratantnu kremu.

Kupka za detoksikaciju

Ukoliko želite da napravite fantastičnu kupku za detoksikaciju, koristite sodu bikarbonu. Pomešajte je sa jednakim količinama morske soli i par kapi omiljenog esencijalnog ulja (lavanda i jasmin imaju veoma umirujuće dejstvo). Tretman ponavljajte dva puta sedmično. Nakon ispiranja, ne zaboravite mleko za telo.

Suvi šampon

Ukoliko ste ostali bez suvog šampona, soda bikarbona vam može biti od velike pomoći! Nanesite je na kosu isto kao i suvi šampon (imajte na umu da količina zavisi od toga koliko je kosa masna).