SAVEZNIK U PRAVILNOJ ISHRANI: Ova namirnica nema mnogo kalorija i bogata je proteinima

Ukoliko želite da smršate, a da pritom sačuvate svoje zdravlje, morate što češće jesti ovo moćno povrće.

Pixabay.com

Jedna od moćnih namirnica i saveznika u pravilnoj ishrani čoveka je sasvim sigurno grašak. On nema mnogo kalorija i veoma je bogat proteinskim vlaknima.

Protein pomaže prilikom smanjivanja apetita i čini da se osećate sito nakon obroka. Pojedini stručnjaci ukazuju da je grašak jedna od namirnica koja pomaže u gubitku kilograma.

Blagodeti graška su brojne, a jedan od važnih karakteristika (posebno za dame) jeste ta što umanjuju nivo grelina (hormon koji podstiče glad).

Takođe, jedna od bitnih stvari jeste ta što se grašak sporo vari, a to vam pomaže da dugo vremena budete siti.

Prednosti proteina su brojne, a pogotovo je važno to što ih telo koristi za “hranjenje” važnih organa i hormona u telu.

Ukoliko unosite manje proteina ili skoro uopšte može se dogoditi da vam imunitet oslabi. Grašak je prepun ovih vlakana, a takođe pomaže i kod regulisanja šećera u krvi, učestalog mokrenja i kod glavobolje.

Vlakna iz graška mogu biti korisna i kod lečenja čira na želudcu, kod problema sa hemoroidima, a može pomoći i kod zdravlja srca i krvnih sudova.

Odličan je ukoliko imate probavne tegobe, jer vlakna pomažu u održavanju zdravih bakterija u crevima- što znači da smanjuje nivo loših.

Pojedina istraživanja ukazala su da grašak ima antikancerogeno dejstvo, a sve to zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa.