SAVLADAJTE BES I LJUTNJU: Jedanaest saveta kako da se smirite i u NAJNAPETIJIM situacijama

Ukoliko vas neke stvari poput gužve, čekanja u redu i slične situacije brzo izbace iz takta i većinu vremena budete ljuti, to može da bude vrlo destruktivno po vas. Ne samo što možete povrediti osobe do kojih vam je stalo, već narušavate i svoje zdravlje. Saznajte kako da najbolje savladate bes.

Bes
Pixabay.com

Konstantna ljutnja i nervoza mogu dovesti do psihičkih i emotivnih reakcija kao što je povećan pritisak ili anksioznost. Dobra stvar je da možete naučiti kako da  upravljate i kanališete svoju ljutnju konstruktivno. Portal Health Line donosi nekoliko saveta kako da to uspešno uradite korak po korak.

1. Udahnite duboko

U momentu navale talasa ljutnje, obratite pažnju na svoje disanje. Pokušajte da ga smirite, udahnite duboko do stomaka i lagano ispustite vazduh. Ovo možete vežbati i mimo ljutnje. Sedite na stolicu, opustite vrat, ramena i celo telo.

Udahnite duboko kroz nos i pogledajte kako vam stomak raste. Vazduh izbacite kroz usta. Radite ovu vežbu tri puta dnevno između pet i 10 minuta.

2. Izgovarajte utešnu mantru

Ponavljanje smirujuće fraze može olakšati ispoljavanje teških emocija, uključujući ljutnju i frustraciju. Pokušajte da ponavljate rečenice “Polako”, ili “Sve će biti uredu” kada osetite da vas je preplavila situacija. To možete uraditi i na glas ili u sebi.

Na telefonu možete držati niz fraza kao podsetnik koji ćete pročitati pre stresnog sastanka ili prezentacije.

3. Pokušajte da vizualizujete

Pronađite srećno mesto u svom umu koji će vam pomoći da se opustite u trenutku. Kada se suočavate sa uzavrelom situacijom, pokušajte da zamislite to mesto kako biste smirili svoje telo i um.

4. Pažljivo pomerajte svoje telo

Ponekad sedenje može vas učiniti anksioznijim ili da vas dovede do ivice. Pažljivo pomeranje tela kao kada radite jogu ili neke smirujuće vežbe, može opustiti vaše mišiće. Sledeći put kada se suočite sa stresnom situacijom, pokušajte da prošetate ili lagano zaplešete kako biste um oslobodili od stresa.

5. Proverite svoju perspektivu

Momenti visokog stresa mogu da pomute percepciju realnosti zbog čega možda osećate da vam se ceo svet zamerio. Sledećii put kad osetite ljutnju, sagledajte svoju perspektivu. Svako ima loš dan s vremena na vreme, a sutra je novi početak.

6. Izrazite svoju frustraciju

Ljuti ispadi vam neće biti od koristi, ali to ne znači da ne možete izraziti svoju frustraciju prijatelju u kog imate poverenja ili članu porodice nakon lošeg dana. Ako nađete mesto gde ćete izraziti svoju ljutnju, to sprečava da ona raste u vama.

7. Ublažite bes humorom

Pronalaženje humora u uzavrelom trenutku može vam pomoći da održite ravnotežu. To ne znači da trebate da se smete svojim problemima, ali može pomoći kao ih gledate na svetliji način.

Sledeći put kada osetite da postajete besni, zamislite kako bi ovaj scenario mogao da izgleda nekom sa strane i kako bi im to moglo biti smešno. Kada sami sebe ne shvatate preozbiljno imaćete više šansi da vidite kako su nevažne sitnice u većoj šemi.

8. Promenite okruženje

Dajte sebi oduška i odvojite se iz svog okruženja. Ako je vaš dom pretrpan i osećate se stresno, vozite se ili prošetajte. Bićete mnogo spremniji za rešavanje problema kada se vratite.

9. Prepoznajte okidače i pronađite alternativu

Ukoliko vas svakodnevni metež pretvara u kuglu besa i frustracija, pokušajte da promenite rutu kojom dolazite na posao ili se vraćajte ranije s posla kući. Imate glasnog saradnika koji stalno lupka nogom, potražite slušalice koje eliminišu buku. Bitno je da shvatite i razumete šta izaziva ljutnju.

Kada shvatite moći ćete da preduzmete korake da ih izbegnete. Ako niste sigurni šta je izvor vaše ljutnje, pokušajte da stanete na trenutak sledeći put kada vas ljutnja obuzme i shvatite šta vas je dovelo do toga. Jeste li bili s nekom osobom? Šta ste radili? Kako ste se osećali pre nego što ste postali ljuti?

10. Fokusirajte se na ono što cenite

Kukanje nad vašim nesrećnim danom neće vam pomoći. Pokušajte ponovo da se fokusirate na stvari koje su vam išle dobro. Ako ne možete da nađete tračak svetlosti u danu, pomislite da je moglo biti i gore.

11. Potražite pomoć

Potpuno je normalno i zdravo da se osećate uznemireno ili ljuto s vremena na vreme, ali ako ste konstantno u tom raspoloženju i preplavljeni ljutnjom, možda je vreme da potražite pomoć.

Ako vaša ljutnja utiče na vaše odnose s ljudima i blagostanje, potražite kvalifikovanog terapeuta koji će vam pomoći da otkrijete izvor ljutnje i pronađete način kako da se nosite sa svim tim.