Ovakvu ishranu teško je održati na duge staze i zato se s vremenom opet ugoje.

VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca. Istraživači na čelu s dr. Anom-Lenom Vuorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica.

Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mlečne proizvode jelo je 41 posto, dok je konzumiranje ovsenih pahuljica ili muslija s hladnim mlekom odabralo 33 posto osoba.

Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika započinje svoj dan ovom vrstom hrane.

Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak pije kafu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći.

– Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, gojaznost se može sprečiti ako pojedinac nauči da sluša potrebe svog organizma, a prednost da kvalitetu, a na kvantitetu obroka – pojasnila je rezultate istraživanja je Ana-Lena Vuorinen.